EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Serviciile secrete americane îşi deschid filială în Estonia

„Mică, dar destul de activă în retorica antirusească, Estonia visează să devină un detaşament fruntaş al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/ la graniţele cu Rusia.

Iar acest vis este pe cale să se îndeplinească”, notează cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, comentând astfel intenţia Washingtonului de a deschide în această republică baltică o filială a serviciilor secrete americane.

După cum a declarat ataşatul militar al Ambasadei SUA la Tallinn, James Land, o filială a United States Secret Service va funcţiona chiar pe lângă ambasadă, adică, din punct de vedere juridic, pe teritoriu american, astfel că nici măcar estonienii nu vor avea voie să se amestece în activitatea ei. Pe cine şi în ce mod vor monitoriza americanii nu trebuie să ştie nici măcar cei mai fideli aliaţi ai săi, subliniază cotidianul rus menţionat.

Motivând alegerea Tallinnului drept loc de amplasare a noii filiale, Land a declarat că Estonia „este un punct-cheie în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice şi deţine posibilitatea de a oferi ajutor agenţiei americane în îndeplinirea obiectivelor sale”.

„Tallinnul va asigura pentru serviciile secrete ale SUA o puternică bază în regiunea baltică. Acesta este un loc important pentru comunicarea cu partenerii noştri din Rusia„, a mai spus ataşatul militar al Ambasadei americane.

James Land are în vedere Centrul NATO de luptă împotriva atacurilor cibernetice, care a fost înfiinţat la Tallinn după ce site-uri ale autorităţilor estoniene au fost atacate de hackeri, nemulţumiţi de mutarea Monumentului „Soldatului Sovietic” din centrul cąitalei estoniene, aminteşte ziarul rus.

Este limpede că acest Centru NATO se va afla de acum încolo sub stricta monitorizare a americanilor, care se vor folosi din plin de posibilităţile lui pentru a-i urmări pe „partenerii din Rusia”, subliniază în final Komsomolskaia Pravda.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata