Traian Băsescu: ANAF este una dintre cele mai ineficiente instituţii

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este una dintre cele mai ineficiente instituţii, a declarat luni seară, la TVR, preşedintele Traian Băsescu, arătând că inspectorii acestei instituţii nu sunt bine distribuiţi în teritoriu, neputând acoperi bine activitatea de colectare a taxelor din marile oraşe cu activitate economică.

„Să vă dau un exemplu din judeţ de la mine. Mergeţi la Eforie Nord, cred, nu mai ţin minte unde am văzut. Era ANAF Eforie şi ANAF Techirghiol unul lângă altul pe aceeaşi stradă.

Câte taxe sunt de colectat în Eforie, când 90% din taxele care sunt de colectat se colectează din localităţile capitală de judeţ? Bucureştiul e capitală de judeţ. Ia nene, cele 300 de ANAF-uri pentru Eforie, Tekirghiol, Amara, Borsec şi du-le la Bucureşti, la Timişoara, la Cluj, la Iaşi, la Constanţa, acolo unde este activitate economică”, a spus şeful statului.

Introducerea unui sistem integrat de informatizare a întregii activităţi a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) se va solda şi cu reduceri ale personalului acesteia, fiind avansată cifra de 20% dintre angajaţi, însă reducerile vor avea loc într-un proces de durată, a declarat la sfârşitul lunii aprilie ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

„Va fi un proces de restructurare, realocare şi de reduceri. Este un întreg proces, dar acesta nu se va întâmpla mâine-poimâine pentru că acel sistem integrat de informatizare nu poţi să îl introduci azi şi să îl aplici mâine.

Deci nu poţi acum să desfiinţezi nişte unităţi fiscale (…) Vrem să consolidăm unităţile fiscale, cele teritoriale, să devină mai puternice, vrem să introducem un sistem integrat de informatizare a întregii activităţi, să desfiinţăm ghişeele, deci un lucru care va dura pentru că avem nevoie şi de bani.

Suntem în discuţii şi cu Banca Mondială şi în urma implementării acestui program vor fi şi reduceri, eu am avansat până la 20%”, a spus ministrul Ialomiţianu.

De asemenea, el a arătat că va trebui realocat la unităţile teritoriale personal specializat de la Direcţia Mari Contribuabili a ANAF, deoarece există foarte mulţi contribuabili care se încadrează în această categorie şi care şi-au mutat activitatea în teritoriu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.