Ultimele minute ale lui Osama Ben Laden

La trei ore după ce probele de recunoaştere facială au indicat în proporţie de 95 la sută că cel ucis era Osama Ben Laden, Barack Obama a convocat ţara pentru a anunţa vestea într-unul din cele mai urmărite discursuri ale preşedinţiei.

Duminică noapte, consilierii săi prezidenţiali dăduseră deja vestea presei.

În acele ore guvernul american nici măcar nu încheiase toate testele ADN, care de abia a doua zi au confirmat moartea lui Ben Laden. Nimeni nu apucase să-i interogheze pe cei care asistaseră personal la asasinarea lui: membrii Navy Seal, notează luni ziarul Las Provincias.

Cei 79 de membri ai corpului de elită şi alţi agenţi se întorseseră la baza lor din SUA, însă de abia marţi le-au fost puse primele întrebări pentru a afla versiunea faptelor. Până atunci înalţi oficiali ai Casei Albe, Pentagonului şi CIA dăduseră deja presei o sumedenie de informaţii care mai de care mai contradictorii, care au subminat credibilitatea unei operaţiuni, strălucită din punct de vedere militar, dezastruoasă însă la capitolul comunicare.

Deşi guvernul nu a avut timp să-şi coordoneze versiunile s-a angajat într-o nebunească rundă de conferinţe de presă şi interviuri, convins că toată lumea văzuse acelaşi film. Acele imagini confuze şi verzi înregistrate prin lentilele de vedere nocturnă, în timp ce 24 de oameni şi un câine atacau o vilă de trei etaje într-o noapte fără lună.

În era reţelelor Twitter, Facebook şi Wikileaks este greu de păstrat un secret. SUA nu au avut altă opţiune decât să informeze ţara a cărei suveranitate o încălcaseră cu avioanele şi elicopterele lor intrând în spaţiul ei aerian.

Cu Pakistanul la curent, posibilitatea de a menţine în secret moartea lui Ben Laden era minimă. Guvernul nu a vrut să rişte ca alţii să dea ştirea bombă a secolului şi nici pe consilierul prezidenţial John Brennan să piardă prilejul de a se umfla în pene: „Iată-l pe Ben Laden cel care a inspirat aceste atacuri, trăind într-o vilă de un milion de dolari, ascunzându-se în spatele unei femei care îi ţine loc de scut”, a spus el luni la conferinţa de presă.

S-a aflat apoi că nici Ben Laden nu s-a ascuns în spatele unei femei şi nici vila nu valora un milion: cu tot cu teren, nu mai mult de 33.000 de dolari. Femeia presupus împuşcată în timpul asaltului este componenta care s-a schimbat cel mai mult de-a lungul relatării.

Mai întâi a fost vorba de o soţie a lui Ben Laden, apoi a devenit „o altă femei din casă”, când de fapt s-a aflat că la etaj nu era nicio femeie. În final, potrivit informaţiilor obţinute de serviciile pakistaneze, între cei morţi nu se afla nicio femeie, toţi erau bărbaţi.

O altă parte complicată a povestirii se referă la ultimele minute ale lui Osama. Iniţial Casa Albă anunţase că el a opus rezistenţă şi a deschis focul împotriva membrilor Seal. Consilierul Brennan a fost nevoit să admită că nu ştie dacă Ben Laden „a tras sau nu cu pistoluľ, în timp ce şeful CIA preciza că „dacă ar fi ridicat mâinile şi s-ar fi predat, atunci ar fi fost capturať.

Potrivit Washington Post, fiind surprins în uşa dormitorului de forţele speciale, Ben Laden a făcut pur şi simplu un pas înapoi, ceea ce le-a dat prilejul să-i tragă un glonţ în cap şi altul în piept. În schimb, soţia lui care s-a năpustit asupra lor a fost rănită doar la picior.

Guvernul a declarat apoi ziarului că în cameră existau mai multe arme, precum o mitralieră AK-47, pe care liderul Al-Qaida „ar fi putut să o utilizeze”, dar nu a făcut-o, la fel cum se bănuia că putea ascunde sub haine o centură de explozibili.

Potrivit ziarului New York Times, un singur bărbat exista în casă care ar fi putut deschide focul, primul întâlnit de forţele speciale prea ocupate totuşi să-şi golească încărcătoarele. Dacă sunt întrebaţi însă pakistanezii, care au analizat scena crimei şi i-au interogat pe martori, vor spune că „cei din casă erau neînarmaţi şi nu au opus rezistenţă.

„I-au lichidat cu sânge rece”, au precizat ei. În ceea ce coincide toată lumea e că Ben Laden este mort. Adevărul este că SUA nu au vrut să-l prindă viu şi nici liderul Al Qaida nu a dat o ripostă mai pe gustul Hollywood-ului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.