Vânătorii de alimente expirate

– Mulţi români, au găsit în ultimii ani, o soluţie ingenioasă pentru a contracara creşterea preţurilor la alimente. Este vorba despre vânătoarea de produse pe cale să expire şi care pot fi cumpărate şi la sfert de preţ. Ce riscuri pentru sănătate implică totuşi acest stil de viaţă?

Preţurile lunii aprilie 2011 pentru românii ingenioşi: banane 2,89 lei/kg, mere 1,68 lei/kg, ciocolată Heidi cu alune de pădure 1,7 lei/100 g, ardei gras 2,49 lei, morcovi 0,99 lei/kg, ouă medii 0,22 lei bucata, caşcaval pane 17,9 lei/kg, ceafă afumată de porc 15 lei/kg, broccoli 1,99 lei/kg, roşii 2,79 lei/kg, smântână 20% grăsime 3,8 lei găletuşa de 900 ml, mozzarella 10,6 lei/kg, lapte 1,5 lei litrul, scrie România Liberă.

Alin P. (30 ani), căsătorit şi tatăl unui copil de 1 an, a găsit la raionul de lactate Mozarella Delaco la preţul de 5,3 lei, pachetul de 500 g. Fără să stea pe gânduri pune 4 pachete în coşul de mână şi pleacă mai departe. În timp ce se-ndreaptă spre casa de marcat socoteşte cu voce tare: „4 ori… vine… 10,6 lei kilul, adică 40% din preţul real. E perfect. Nici măcar un kilogram de urdă nu-ţi poţi lua cu banii ăştia, iar eu tocmai am pus mâna pe-o delicatesă. Suntem doi adulţi în casă, plus fiica noastră care-i un sfert de om. Două kilograme de brânzică ne ajung lejer o săptămână. Nu-i nici o problemă că expiră în trei zile. Îţi zic asta din experienţă. Fiindcă e ţinută-n zer, zerul n-o lasă să se strice nici peste trei săptămâni. Ce, crezi că ciobanii îşi păstrau brânza în zer cu cronometru-n mână?„.

Altă atracţie a reprezentat-o standul cu banane, mere şi roşii declasate. Bananele sunt maronii şi excesiv de moi, merele bătute, iar roşiile zdrelite, unele chiar au mucegai. Pungile sunt deja cântărite şi sigilate, deci nu-ţi poţi alege fructele bune de cele stricate. Pe pungile cu banane scrie „banane pentru salată”, pe pungile cu roşii „roşii pentru mâncare” şi pe cele cu mere „mere pentru salată”.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică în ce constau riscurile consumării acestor produse: „În primul rand, pentru că în cazul grăsimilor apar procese oxidative care duc la apariţia de toxine şi fac ca produsul să aibă gustul de rânced. În cazul fructelor şi legumelor, vitaminele se oxidează, inactivându-se, ceea ce duce la deteriorarea calităţilor nutritive ale produsului din momentul în care a fost cules până i se termină viaţa la raft. Adulţii cu o stare de sănătate bună pot consuma produse care stau să expire, însă nu e bine ca acestea să fie folosite de femeile însărcinate şi de copii”.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.