Vinul, ambasador al culturii române la Varşovia

0

Institul Cultural Român la Varşovia a adus în faţa publicului polonez – format din oameni de cultură, diplomaţi, oficialităţi, dar şi jurnalişti specializaţi în enologie – folclor autentic şi repere din istoria viticulturii româneşti, într-un eveniment de excepţie organizat joi, 5 mai 2011, la care vinul a fost principalul ambasador al culturii româneşti, conform unui comunicat ICR Varşovia.

Pe scena Teatrului Collegium Nobilium din Varşovia, unde s-a desfăşurat evenimentul, au urcat Grigore Leşe şi grupul Iza care au restituit prin muzică şi joc imaginea satului românesc din vechime, guvernat de ritual, datină, superstiţii şi de o filosofie ţărănească plină de miez transmisă pe cale orală până în zilele noastre.

Vechile balade româneşti, doinele, dar şi cântecele pastorale cu texte arhaice interpretate de Grigore Leşe au emoţionat asistenţa. Grupul Iza din Maramureş a întregit spectacolul cu suite de joc pline de ritm, reprezentative pentru folclorul transilvănean al ultimelor două secole.

Momentele folclorice au fost completate inspirat de fotografiile şi filmele artistului Nicu Ilfoveanu, mixate pe muzică de VJ Vali Chincişan.

Iar dacă Grigore Leşe s-a mai aflat şi altădată în spectacol alături de grupul Iza, colaborarea lui Nicu Ilfoveanu cu Vali Chicişan a fost o premieră, şi nu una oarecare ci una cu rezultate cel puţin surprinzătoare. Întregul moment artistic a fost răsplătit cu aplauze generoase de un public entuziasmat.

A urmat o scurtă prelegere despre vinul românesc şi despre tradiţia culturală a acestuia susţinută de Gheorghe Moisescu, expert în marketing şi comunicare, reprezentantul unei noi tendinţe în lumea constructorilor şi administratorilor de brand-uri de lux.

Gheorghe Moisescu este autorul unor campanii de marketing mai puţin obişnuite ce au în centrul lor diferite mărci de vin a căror calitate remarcabilă este ilustrată de etichetele reprezentate de adevărate opere de artă în miniatură.

Publicul aflat în sala Teatrului Collegium Nobilium a fost răsfăţat cu un adevărat festin: 23 de vinuri româneşti de excepţie aparţinând producătorilor Vinarte, Crama Basilescu, Crama Rotenberg şi Crama Gîrboiu, acompaniate de mezelurile preparate după reţete tradiţionale româneşti de firma Angst.

A doua zi, 6 mai, la Ambasada României în Varşovia a avut loc o altă degustare, care de această dată a luat forma unei întâlniri de branşă, la care s-au stabilit contacte de afaceri cu firme de profil, dar şi cu jurnalişti interesaţi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.