Armata SUA elaborează planuri de retragere a trupelor americane din Afganistan

Comandanţii americani din Afganistan elaborează mai multe propuneri preliminare pentru retragerea unui număr de până la 5.000 de militari din această ţară în luna iulie şi a altor 5.000 până la sfârşitul anului, în cadrul primei faze a retragerii SUA promise de preşedintele Barack Obama, susţin oficialii, citaţi de Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de marţi.

Pe de altă parte, comandanţii militari din Afganistan sunt reticenţi să retragă din forţele aflate în linia întâi înainte de venirea toamnei. Propunerile de retragere, pregătite de către comandanţii din Kabul vor constitui însă cu siguranţă subiectul unei dezbateri aprinse între Casa Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagon – o discuţie influenţată de calculele privitoare la felul în care moartea lui Osama ben Laden va afecta câmpul de luptă din Afganistan.

Planurile au fost însă elaborate înainte ca Statele Unite să-l ucidă pe liderul Al Qaida şi ar putea fi revizuite în lumina noii stiuaţii. În plus, ele nu au fost încă prezentate oficial generalului David Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan, care trebuie ulterior să solicite aprobarea Casei Albe pentru o retragere.

Dacă va fi aprobată de către comandanţii superiori şi de către preşedinte, retragerea iniţială a unui număr de 5.000 de militari ar reprezenta o reducere modestă faţă de numărul actual de 100.000 de soldaţi americani în Afganistan, ceea ce ar permite forţelor militare să-şi păstreze capacitatea de luptă în timpul sezonului de ofensive din această vară.

Chiar dacă unele dintre trupele care vor părăsi Afganistanul în luna iulie vor fi de luptă, comandanţii speră să minimalizeze impactul, reducând şi din numărul personalului care asigură asistenţa. În plus faţă de forţele SUA, în Afganistan există peste 40.000 de militari aparţinând trupelor internaţionale, dintre care unii ar putea începe, de asemenea, să se retragă în această vară, au declarat oficialii.

Obama a stabilit termenul limită din iulie, în decembrie 2009, în condiţiile anunţării unei suplimentări cu 30.000 de militari, în efortul de a da asigurări unor democraţi sceptici faţă de un război, care pare fără sfârşit chiar şi cu această suplimentare.

Pentru oficialii militari, Casa Albă nu doreşte o retragere precipitată din Afganistan, care ar submina succesele pe care le-au înregistrat SUA în sudul Afganistanului, un bastion tradiţional al talibanilor, a căror conducere din Pakistan avea legături de durată cu ben Laden şi cu organizaţia sa teroristă.

Oficialii americani speră că slăbirea Al Qaida, ca urmare a morţii lui ben Laden, i-ar putea face pe aliaţii ei talibani mai receptivi la o soluţie negociată, deşi, atrag atenţia ei, ar putea dura şase luni sau mai mult până se va şti ce impact a avut moartea lui ben Laden asupra luptelor. Până în prezent, talibanii nu au părut descurajaţi, lansând în acest weekend un atac de două zile asupra

oraşului Kandahar, operaţiune pe care insurgenţii au considerat-o drept premieră a ofensivei lor de primăvară.

Comandanţii militari dezbat în momentul de faţă dacă să prezinte mai multe opţiuni Casei Albe spre analizare sau dacă să facă o unică recomandare. Unii oficiali militari se tem de faptul că, dacă ar avea de ales între mai multe opţiuni, Casa Albă ar alege-o pe cea care prevede mai mulţi militari retraşi din Afganistan.

Casa Albă nu a precizat câţi militari ar trebui să părăsească zona de conflict pentru a se încadra în definiţia preşedintelui de „retragere semnificativă”, însă unii oficiali cred că o reducere de 10.000 de militari ar puea fi considerată astfel, dat fiind că reprezintă o treime din suplimentarea numărului de militari.

Potrivit WSJ, Casa Albă şi-a stabilit obiectivul de transfer al responsabilităţii depline asupra securităţii în mâinile afganilor, până la sfârşitul lui 2014.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.