Asocierea lui Mitterrand cu imaginea speranţei, construită prin eforturi mari

Paul Quiles, directorul de campanie al lui François Mitterrand, în 1981, vorbeşte într-un interviu acordat săptămânalului L”Express despre drumul care a fost parcurs pentru a aduce stânga la Palatul Elysée şi despre învăţămintele trase, care i-ar fi de folos astăzi Partidului Socialist /PS/.

Pentru a înţelege cum a reuşit Mitterrand să devină singurul preşedinte al celei de-a V-a Republici provenit din mişcarea de stânga, Paul Quiles evocă anul 1978.

Înainte de alegerile legislative, uniunea stângii se dezmembrează. Socialiştii şi comuniştii se prezintă deci la alegeri pe liste separate şi pentru prima dată PS depăşeşte scorul obţinut de Partidul

Comunist Francez /PCF/. Stânga a pierdut desigur aceste alegeri, dar a câştigat locuri în parlament. În ianuarie 1980, PS îşi redactează programul. François Mitterrand se îndoieşte atunci de candidatura sa, iar în vara lui 1980, el dă de înţeles că nu va candida. „Totuşi, în culise, duc o mare muncă de lămurire cu toate federaţiile locale ca să obţin adeziunea lor pentru François Mitterrand”, spune Quiles.

Convins că Mitterrand nu se va prezenta, Michel Rocard se declară candidat. Apoi, federaţiile se exprimă în favoarea candidaturii lui François Mitterrand. În final, Michel Rocard renunţă la candidatură şi îşi anunţă adeziunea pentru Mitterrand.

„Stânga era credibilă deoarece semnase programul comun în 1972. În subconştientul francezilor se afla ideea că forţele de stânga puteau să guverneze împreună şi că o unire a forţelor de stânga era credibilă”, a precizat Paul Quiles. „În prezent, nu mai există o asemenea impresie.

De aceea, împreună cu alţi membri ai stângii vom semna un apel care militează pentru crearea unei platforme comune pentru întreaga stângă. El vizează câteva acorduri privind marile teme precum educaţia, puterea de cumpărare, energia”.

„Imaginea speranţei cu care era asociat François Mitterrand nu s-a creat aşa dintr-o dată. Eforturi mari au fost făcute în timpul campaniei pentru ca Mitterrand să fie asociat cu această imagine. Vizitele în teritoriu, întâlnirile, deplasările au reuşi în final să ancoreze această idee a speranţei”, a conchis Paul Quiles.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.