Cel mai bogat australian din Marea Britanie – magnatul de origine română Frank Timiş

Magnatul australian din domeniul mineritului Frank Timiş, de origine română, a devenit cel mai bogat australian din Marea Britanie într-un top realizat de Sunday Times şi citat marţi de site-ul australian SmartCompany.com.au.

Topul, dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, susţine că Timiş are o avere estimată la 670 milioane de lire steline (peste 1 miliard de dolari), ca urmare a afacerilor sale din domeniul mineritului.

Una dintre cele mai mari investiţii ale sale, în compania African Miners, listată la bursa din Londra, a crescut cu aproape 70% în ultimele 12 luni, în parte datorită creşterii preţului la minereul de fier şi a interesului din partea investitorilor chinezi faţă de operaţiunile miniere ale companiei din Sierra Leone.

Partea lui Timiş din respectiva afacere este evaluată la aproximativ 350 milioane de dolari.

Ştirea că Timiş a devenit cel mai bogat australian din Sunday Times Rich List vine la doar la puţin peste un an după ce Australian Securities Exchange a luat neobişnuita decizie de a-i interzice lui Timiş să deţină participaţii majore şi postul de director în două companii listate la bursă, Global Irons şi International Petroleum.

Interdicţia a fost ridicată mai târziu, şi ambele companii au fost listate la National Stock Exchange, cu Timiş pe post de director.

Timiş este o figură controversată. A fost condamnat pentru posesie de heroină în jurul vârstei de 20 de ani, a dat faliment în 1984 şi în 2002 i s-a interzis să devină director de companii listate la bursa din Toronto.

Mai recent, el a fost director la Regal Petroleum, listat pe piaţa AIM /(Alternative Investments Market)/ din Londra şi amendat cu 600.000 de lire sterline după o anchetă privind o scădere accentuată a preţului acţiunilor sale în 2005.

Potrivit declaraţiei depuse la National Stock Exchange, el are dublă cetăţenie, română şi australiană.

Suplimentarea cu 650 milioane de dolari a averii lui Timiş îl situează pe acesta în faţa altor doi australieni foarte bogaţi, cu baza în Marea Britanie: Michael Hintze (cu o avere estimată la 837 milioane de dolari) şi Greg Coffey (a cărui avere este estimată la 383 milioane de dolari).

În prezent, pe lista de aproximativ 1.000 de persoane figurează 73 de miliardari, în creştere de la 53 anul trecut.

Lakshmi Mittal, şeful gigantului grupul indian ArcelorMittal, se află în fruntea listei pentru al şaptelea an consecutiv, cu o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.