Cum arată aşezământul românesc din Ierihon, „mărul discordiei” dintre BOR şi Patriarhia Ierusalimului?

[block]1[/block]

– Patriarhia Ierusalimului a anunţat ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxă Română într-un comunicat postat la 9 mai pe site-ul său oficial. Motivaţia este legată de construirea de către Patriarhia Română a unei biserici creştin-ortodoxe la Ierihon (foto)

Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei României că „dacă ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform căruia această biserică a fost ridicată pentru pelerinii români din Ţara Sfântă, acest lucru ar fi însemnat ca jurisdicţia Patriarhiei Ierusalimului să se transforme într-un câmp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formulând deja o astfel de cerere, să-şi clădească biserici„, se afirmă în comunicatul Patriarhiei din Ierusalim.

„Dat fiind că, în pofida acestei situaţii, Patriarhia din România nu a manifestat deloc disponibilitatea ecleziastică care se impunea, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă, care a fost autorul acestei iniţiative.

Construcţia acestui aşezământ românesc a avut ca punct de pornire ultima dorinta a marelui preot şi clarvazator roman, parintele Ilarion Argatu – aceesa de a se construi o manastire ortodoxa, unde sa se adune toate maicile romance din Israel.

„Parintele Ilarion si-a dorit ridicarea in Ierihon a unei manastiri, in care sa fie adunate toate maicutele romance – cred ca sunt cam 70 – cate traiesc in Israel. Proiectul, generos, a fost bine gandit de d-l Sorin Vasilescu, decanul Institutului de Arhitectura din Bucuresti, si de d-l arhitect Horia Gavris. El cuprinde cladirea staretiei cu paraclisul, clopotnita si biblioteca, un minispital, un cabinet stomatologic, sala de mese si o constructie cu trei etaje, in care, in camere cu tot confortul necesar, vor putea fi adapostiti aproape 70 de pelerini. Asezamantul monahal romanesc are doua hramuri: biserica are hramul Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, iar paraclisul – pe al Sfantului Ioan Hozevitul-Romanul si al tuturor sfintilor romani, morti in Palestina”, a povesteşte fiul parintelui Argatu, Ioan, într-un articol publicat în Formula AS.

Se spune ca, inca din tinerete, parintele Argatu a visat-o pe Fecioara Maria, care i-a dat porunca sa ridice biserica pe-aceste locuri. Parintele, devenit in scurta vreme cunoscut pentru harul deosebit cu care-l inzestrase Dumnezeu, acela de a-i ajuta pe oamenii care alergau din toate colturile tarii, cautandu-si la el vindecarea sufleteasca si trupeasca, n-a uitat nici o clipa visul de odinioara.

Asa se face ca, spre apusul vietii, parintele Ilarion afla de existenta in Israel a unui roman batran, mosu’ Dumitru, originar de prin partile Brailei, stabilit in Tara Sfanta inca din copilarie. Parintii lui cumparasera o bucata de pamant in Ierihon si construisera o casuta, pe care Dumitru, ajuns la batranete, nu o mai putea tine din pricina taxelor mari. Parintele Argatu intelege imediat ca acela era locul pentru biserica din vis… Plateste taxele catre statul Israel si cumpara de la mosu’ Dumitru terenul. Cum legea nu-i permitea ca persoana fizica sa construiasca o biserica, el doneaza terenul Patriarhiei Romane, care mai cumpara 900 m, astfel incat constructia poate incepe.

Ca-n orice lucrare, si de asta data au fost incercari de a-l impiedica pe parintele Argatu sa-si duca la bun sfarsit visul. Nici palestinienii, nici evreii nu vedeau cu ochi buni construirea unei biserici ortodoxe in acele locuri. Ce sa caute picior de crestin acolo?

In ultima parte a vietii, toate calatoriile parintelui Ilarion Argatu au avut ca scop strangerea de fonduri pentru Ierihon. Intreaga lui agoniseala era trimisa bisericii. In 1999, parintele Argatu se imbolnaveste si, in spital fiind, afla ca in sfarsit incepe constructia manastirii. Atunci ii marturiseste fiului sau mai mic, parintele Ioan Argatu, ultima dorinta: “Eu nu mai pot merge acolo, in Israel, acum am alt drum de facut; sa mergeti voi si sa terminati ceea ce am vrut sa termin eu…”.

Despre Parintele Ilarion Argatu puteti citi mai multe AICI

[nggallery id=26]

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Dragos spune

    Cum poate o fiinta omeneasca sa decida ca o persoana care a dovedit de-a lungul timpului calitatile sale ecleziastice nu mai este trimisl lui Dumnezeu si ca nu mai poate exercita lucrarea acestuia. Cum poate un simplu om, fi el si Patriarhul Ierusalimului s zica ca din momentul acesta tu nu mai esti bun sa provaduiesti cuvantul Domnului. Mi-ar fi rusine sa mai calc in lume dupa ce mi-as fi luat atributia de a decide cine poate sa fac aacel lucru si cine nu. Sau poate ca a vorbit cu cel de sus pe skype si i-a zis ca fapta parintelui Ilarion merita pedepsita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.