EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Exploziile de la Tripoli în atenţia presei italiene

Cotidienele italiene deschid ediţiile de marţi cu informaţii despre atacurile din capitala Libiei produse luni noaptea. Conflictul va fi principala temă pe agenda de lucru a ministrului apărării, Ignazio La Russa, dar şi a ministrului de externe, Franco Frattini.

Cotidianul Corriere della Sera informează că în timpul bombardamentelor de luni noaptea a fost lovit buncărul unde se ascunde colonelul Muammar Gaddafi. La rândul lor, susţinătorii liderului libian anunţă că patru copii ar fi fost răniţi în urma exploziei unei bombe lângă sediul Comisiei pentru Minori.

Mai mulţi martori au povestit despre nori de fum formaţi lângă sediul televiziunii publice şi al agenţiei oficiale Jana. De la New York, responsabilul cu operaţiunile umanitare din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Valerie Amos, a precizat că 750.000 de libieni au fugit din ţară de teama atacurilor.

Organizaţia Human Rights Watch denunţă faptul că atacurile din partea guvernului împotriva civililor încalcă legile războiului. Marţi, ministrul apărării italian, Ignazio La Russa, va vizita baza militară de la Trapani, unul dintre punctele la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice. Situaţia din Libia ar putea fi şi subiectul de discuţie între ministrul de externe Franco Frattini şi secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone.

Pe de altă parte, ministrul de interne, Roberto Maroni, trage un nou semnal de alarmă cu privire la sosirea refugiaţilor de război în Italia, scrie cotidianul Il Messaggero. Demnitarul italian se aşteapă la o invazie de 50.000 de persoane, ţinând cont că pe coastele Siciliei ajung zilnic sute de imigranţi. Ministrul informează că de la începutul conflictului au sosit aproape 10.000 de persoane

fugite din Libia. Spre deosebire de tunisienii care sunt repatriaţi imediat, refugiaţii beneficiază de primire şi tocmai acest lucru îl îngrijorează pe ministrul care a cerut încetarea conflictului şi intervenţia întregii Europe pentru a rezolva problema imigraţiei clandestine. Maroni se va afla marţi la Paris, la reuniunea a opt state pentru a discuta despre combaterea reţelelor de traficanţi de droguri.

În altă ordine de idei, marţi a fost declarată zi de doliu pentru întrecerea cicliştilor care participă la Turul Italiei, scrie cotidianul La Stampa. Unul dintre concurenţi, Wouter Weylandt, a decedat luni după ce s-a izbit de stânci.

Preşedintele competiţiei, Angelo Zomegnan, a anunţat că ceremonia de la finalul întrecerii va fi anulată. Tatăl şi soţia ciclistului belgian decedat au sosit în Italia luni seara iar preşedintele Zomegnan a cerut jurnaliştilor să nu publice fotografii care ar putea cauza şi mai multă durere. Weylandt ar fi trebuit să devină tată în septembrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata