EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Fermierii români riscă să fie excluşi din organizaţia europeană COPA-COGECA

0

Fermierii români riscă să fie excluşi din 15 iunie din organizaţia europeană a producătorilor COPA-COGECA, dacă nu plătesc cotizaţia de 200.000 de euro, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, într-o conferinţă internaţională dedicată sectorului agricol din România „AgriBusiness Forum 2011″.

„FNPAR este singura organizaţie profesională naţională, recunoscută şi afiliată la organizaţia europeană de profil COPA-COGECA, dar riscă să fie exclusă pentru că România, statul, nu poate ajuta organizaţia fermierilor români să plătească o sumă de 200.000 de euro.

Organizaţia se zbate în sărăcie lucie, am colectat bani de la membrii FNPAR pentru a plăti această cotizaţie şi pentru a putea lua parte la politicile agrare europene”, a precizat Matei.

Acesta a afirmat că fermierii români ar putea participa în cadrul COPA-COGECA la 87 de grupuri lucrative privind politicile agricole europene, dar în prezent iau parte la doar două astfel de grupuri.

Ne credem fermieri europeni, dar din păcate nu suntem organizaţi. Când se schimbă culoarea politică în România şi vine un nou ministru al Agriculturii se schimbă şi rolul organizaţiilor profesionale. Deşi România ocupă locul şapte în UE ca ţară cu potenţial productiv, dar şi de vot, din păcate, nu îl putem exercita. Avem la ora actuală cel mai mare potenţial agricol, dar cel mai mic sprijin din UE„, a mai spus Viorel Matei.

Potrivit sursei citate, în politicile agricole europene trebuie să ştii să îţi promovezi interesele, dar să îţi ceri şi drepturile.

În politicile agricole europene trebuie să ştim să ne promovăm interesele, să cerem, dar să ni le şi impunem. Din păcate noi nu ştim, ca alte ţări, să ne impunem drepturile„, a mai adăugat Viorel Matei.

FNPAR, cea mai mare organizaţie patronală din agricultură, a fost înfiinţată în anul 2007, iar membrii săi reprezintă 67% din sectorul agricol din România. Federaţia are reprezentativitate la nivel european fiind afiliată la COPA-COGECA, cea mai mare organizaţie a producătorilor şi cooperativelor agricole europene.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.