Georgia, între două Zile ale Victoriei

Încercând să marcheze Ziua Victoriei în lupta împotriva fascismului, autorităţile georgiene au continuat să se certe cu privire la data concretă când ar trebui marcată această zi: pe 8 sau 9 mai.

În final, opiniile s-au împărţit: ministrul de externe al ţării a sărbătorit-o la 8 mai, „ca întreaga omenire”, iar preşedintele parlamentului şi primarul Tbilisi – la 9 mai, împreună cu Rusia, însă cu unele rezerve. În acelaşi timp, noua aniversare a fost însoţită de critici la adresa Moscovei, pe care Ministerul de Externe al Georgiei a acuzat-o de aplicarea „metodelor fasciste”, notează, marţi, cotidianul rus Kommersant.

„Întreaga omenire marchează Ziua Victoriei la 8 mai, însă Rusia constituie şi aici o excepţie. Dintr-un motiv total neclar ea sărbătoreşte în mod separatist această zi, la 9 mai”, a declarat ministrul georgian de externe Grigiol Vaşadze.

„Sperăm că în scurt timp Rusia va deveni un stat democratic şi va sărbători Ziua Victoriei împreună cu Georgia. Deocamdată, însă, nepoţii celor care au luptat împotriva fascismului au preluat acum metodele fasciste şi, prin epurare etnică, au izgonit din casele lor 400.000 de cetăţeni georgieni”, a subliniat Vaşadze.

Vaşadze nu şi-a ascuns iritarea cauzată de faptul că preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a trimis o scrisoare de felicitare nu conducerii Georgiei, ci cetăţenilor ei. „Nu cred că poporul georgian a primit felicitările preşedintelui rus. Bufonada conducerii ruse nu are limite”, a declarat ministrul georgian de externe.

Mai târziu, adjucta ministrului, Nino Kalanadze, a explicat că „felicitarea trebuia să fie adresată reprezentantului legitim al poporului, aceasta fiind singura formă admisă a relaţiilor internaţionale”. În ajun, telegrame de felicitare îi adresaseră lui Mihail Saakaşvili preşedinţii Ucrainei şi Republicii Belarus.

Anul trecut, organizaţia non-guvernamentală „Mişcarea pentru o Georgie europeană” înaintase parlamentului propunerea de a sărbători Ziua Victoriei la 8 mai. Liderul acestei mişcări, Gheorghi Nodia, fost ministru al ştiinţei şi cunoscut politolog, este de părere că, în condiţiile în care Georgia este orientată spre aderarea la UE şi împărtăşeşte valorile europene, ea trebuie să sărbătorească victoria asupra fascismului la 8 mai, deoarece tocmai în această zi capitulase Germania.

„Dar ce s-a întâmplat la 9 mai? Trupele sovietice au intrat în Praga şi şi-au extins graniţele imperiului său”, a declarat politologul georgian.

Cu toate acestea, problema privind modificarea datei nu a fost adusă deocamdată în dezbatere pentru sesiunea de primăvară a parlamentului, au dezvăluit pentru Kommersant surse din cadrul Comisiei parlamentare pentru probleme juridice.

„Probabil, autorităţile nu vor să-i supere pe veterani, pentru care ziua de 9 mai constituie ultima bucurie în viaţă”, estimează politologul David Avalişvili. „Când nu va rămâne niciun veteran, puterea de la Tbilisi va putea să decidă liniştită sărbătorirea Zilei Victoriei împreună cu Europa”, a mai adăugat acesta.

Încurcătura cu cele două zile a fost alimentată şi de preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, care în a doua parte a zilei de 9 mai s-a deplasat în vestul ţării pentru a depune o coroană de flori la mormântul lui Meliton Kantaria.

În timpul festivităţii Saakaşvili a declarat: „Drapelul pe clădirea Reichstagului fusese arborat de doi oameni: de Egorov şi de Kantaria. Astăzi, patria lui Egorov a devenit ocupantul Georgiei, iar Kantaria a fost izgonit din patria sa Abhazia şi a devenit refugiať.

În septembrie 1993, în timpul conflictului georgiano-abhaz, Meliton Kantaria fusese nevoit să se mute la Tbilisi. Apoi, el a plecat la Moscova, unde a decedat. Mai târziu, rămăşiţele sale terestre au fost mutate în satul georgian Djvari, precizează Kommersant.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.