Imigraţie şi azil: UE tentată de insistenţa pe securitate

0

Restabilirea controalelor la frontierele naţionale, revenirea la regimul de vize, condiţionarea ajutorului – Uniunea Europeană se va pronunţa joi pentru o abordare puternic focalizată pe securitate în materie de fluxuri migratorii, determinată de influenţa tot mai mare a partidelor populiste şi xenofobe, relatează AFP.

„Nu vom construi o fortăreaţă”, afirmă Cécilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Propunerile pe care le va prezenta Malmstrom miniştrilor europeni de interne se înscriu în cadrul unei „strategii” şi se doresc a fi un răspuns punctual la carenţele constatate cu ocazia controalelor la frontierele externe din sudul UE, unde se înregistrează fluxuri masive de imigranţi care fug de situaţia economică dezastruoasă, ca urmare a revoluţiilor din lumea arabă, afirmă aceasta.

„Controalele eficiente la frontiere, politica integrării şi politica de readmisie a imigranţilor ilegali trimişi înapoi în ţările lor, toate acestea sunt strâns legate între ele”, potrivit comisarului. Dar Malmstrom ştie clar că singurele noutăţi în propunerile sale sunt măsurile de securitate impuse de Franţa cu sprijinul Germaniei şi al mai multor ţări din Nord.

Adeptă a principiului liberei circulaţii în Europa, lui Malmstrom i s-a forţat mâna pentru a înscrie aceste măsuri de securitate şi se teme că nu se vor înregistra progrese în chestiunile legate de azil şi de protecţie internaţională, care se află într-un impas de luni de zile, se spune în anturajul comisarului.

„In acest moment, prioritatea este securitatea. Orice alte probleme, precum drepturile imigranţilor, protecţia solicitanţilor de azil şi solidaritatea sunt departe de a fi rezolvate”, afirmă Sergio Carrera, specialist în probleme de imigraţie (European Policy Studies).

Acest sentiment este alimentat de luările de poziţie ale preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Intr-o scrisoare din 6 aprilie adresată preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, el respinge toate solicitările lui Malmstrom în materie de azil şi protecţie internaţională. Parisul vrea să combată carenţele, proastele practici şi abuzurile din politica de imigraţie şi azil a UE.

Posibilitatea restabilirii controalelor la frontierele naţionale şi a reintroducerii regimului obligatoriu de vize constituie „o armă de descurajare” şi obiectivul este „de a nu fi în situaţia de la folosi”, asigură autorităţile franceze.

Solicitarea dezvăluie totuşi o lipsă de încredere faţă de Grecia şi Italia, bănuite că vor să-şi exporte dificultăţile, dar mai ales faţă de Bulgaria şi România, a căror aderare la spaţiul Schengen este blocată din cauza îndoielilor legate de capacitatea lor de a asigura controlul la frontierele cu Turcia şi Ucraina.

Cecilia Malmstrom va încerca joi să determine evitarea folosirii discreţionare a acestei „arme de descurajare”. Fa va pleda pentru ca decizia de autorizare a unui stat de a reintroduce controalele la frontierele sale naţionale să fie luată la nivel european.

Malmstrom vrea, de asemenea, să obţină progrese în ceea ce priveşte primirea refugiaţilor. Conflictul din Libia a determinat plecarea a sute de mii de resortisanţi africani instalaţi în această ţară. Mulţi încearcă să ajungă pe mare în Italia, poartă de intrare în UE.

„Europa trebuie să se ocupe de refugiaţii din Libia”, afirmă autorităţile italiene. „Uniunea Europeană trebuie să Ůcă dovadă de solidaritate”, spune Cecilia Malmstrom.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.