Incendii în Rusia: 460 de „puncte fierbinţi” vizibile din spaţiu. Vezi FOTO

[block]0[/block]

Sateliţii americani Terra şi Aqua au reperat marţi mai mult de 460 de focare de incendiu în Siberia, Iakutia (Saha) şi în Extremul Orient rus, unde incendiile forestiere fac ravagii de la începutul lunii mai, a anunţat pe site-ul său internet Centrul de tehnologii ruse Scanex, care centralizează datele de pe sateliţi.

Cele mai multe focare se înregistrează în regiunea Omsk, în sud-vestul Siberiei (212), Republica Iakutia (peste 100), regiunile Novosibirsk (90) şi Tiumen ( 58), potrivit RIA Novosti.

Sateliţii Terra (EOS AM-1) şi Aqua (EOS PM-1) ai NASA captează incendiile folosind spectometre de tip MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), care colectează datele în bandă de infraroşu. Dar numărul real de incendii naturale ar putea fi inferior celui de „puncte fierbinţi”, deoarece sateliţii pot marca un focar major de incendiu prin mai multe puncte.

Zona de incendii de pădure s-a divizat în trei în numai 24 de ore atingând 3.500 de hectare, a raportat la rândul său Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Vara şi toamna trecută, incendiile forestiere şi de turbă provocate de o caniculă fără precedent în ultimii 140 de ani în Rusia s-au propagat pe milioane de hectare, soldându-se cu 62 de morţi şi mii de sinistraţi rămaşi fără acoperiş deasupra capului. 119 localităţi din 19 regiuni şi republici din cadrul Federaţiei Ruse au fost afectate, 3.200 de case au fost distruse de flăcări. Valoarea pagubelor provocate de aceste incendii s-a ridicat la peste 12 miliarde de ruble (295 milioane de euro).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.