Investiţiile în pârloagă aduc profit garantat. Străinii, cei mai avantajaţi

– Marii latifundiari din România nu-şi lucrează terenurile, dar se bucură de subvenţii de 176 de euro pentru fiecare hectar. Taxa pe pârloagă este ineficientă atâta vreme cât proprietarii acestora primesc subvenţii. Terenul nelucrat aduce profit însemnat străinilor care deţin zeci de mii de hectare în România, scrie [block]0[/block]

Dintre cele 9,5 milioane de hectare de teren agricol din România, peste un milion de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Acest lucru plasează ţara noastră pe locul al doilea în regiune în funcţie de suprafaţa terenurilor necultivate. Actuala Politică Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii de terenuri să le lase pârloagă pentru că primesc subvenţii de până la 176 de euro pe hectar.

Cei mai privilegiaţi de acordarea subvenţiilor sunt deţinătorii de suprafeţe foarte mari, de zeci de mii de hectare, iar, în România, aceştia sunt străini. De exemplu, numai italienii, danezii şi olandezii deţin cumulat peste 450.000 de hectare din suprafaţa agricolă a României.

Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro, spune că firme din străinătate deţin în România peste 150.000 de hectare de teren agricol pe care nu le lucrează, dar pentru care primesc subvenţii de la statul roman.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.