Legaţi la ochi, bătuţi şi torturaţi: noi mărturii dezvăluie soarta medicilor persecutaţi din Bahrein

Mărturii îngrozitoare ale unui doctor arestat în cadrul unor măsuri de represiune împotriva personalului medical din Bahrein descriu tortura, intimidarea şi umilinţa la care aceştia au fost supuşi, dezvăluind până unde sunt dispuse să meargă forţele de securitate ale regimului pentru a înăbuşi protestele prodemocraţie, relatează în ediţia de marţi The Independent.

Interviuri obţinute de publicaţia menţionată descriu modul în care au fost jefuite spitale, iar personal medical bătut, interogat şi forţat să semneze mărturii false. Mulţi au fost reţinuţi, iar soarta lor nu se cunoaşte.

Inspiraţi de protestele prodemocraţie din Tunisia şi Egipt de la începutul anului, mii cetăţenii din Bahrein au ieşit în stradă în februarie, cerând mai multe drepturi politice şi egalitate pentru majoritatea musulmană şiită, condusă de decenii de o monarhie sunită.

Campania de intimidare a medicilor şi a asistentelor care au fost martori la măsurile de represiune împotriva populaţiei a început în urmă cu două luni la Salmaniya Medical Complex, principalul spital din capitala Manama, extinzându-se apoi la cel puţin nouă spitale care au fost în mod sistematic atacate de forţele de securitate în ultima lună, a informat un activist.

Fiecare incident urmăreşte aceeaşi model: maşinile poliţiei înconjoară clădirea, înainte ca bărbaţi şi femei purtând măşti să închidă porţile şi să le ceară tuturor celor din clădire să se alinieze cu spatele la perete. Câinii poliţişti sunt şi ei folosiţi pentru a intimida personalul medical.

Deşi mărturiile sunt imposibil de confirmat, acestea corespund cu altele provenite din diferite surse din Bahrein şi de la grupuri internaţionale de monitorizare.

Potrivit declaraţiilor oferite The Independent de membrii familiilor celor reţinuţi, cel puţin 40 de membri ai personalului medical au fost arestaţi în nouă centre medicale în perioada 10-27 aprilie. Doctorul Ahmed Jamal , preşedintele Societăţii de Medicină din Bahrein, a fost arestat la clinica sa la data de 2 mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.