Lichidarea lui Osama ben Laden: Care a fost rostul, Obama?

De ce a fost nevoie de lichidarea „teroristului numărul 1” dacă, în final, strălucita operaţiune s-a transformat într-un cadou oferit „colegilor” lui Osama ben Laden?

Echipa preşedintelui american nu a reuşit să câştige pe teren extern victoria epică a Binelui asupra Răului. În cele 16 ore în care Barack Obama s-a gândit dacă să dea sau nu ordinul pentru lichidarea lui Ben Laden, nimeni nu a pregătit un lucru simplu: un şablon pe baza căruia această anihilare să fie adusă la cunoştinţa omenirii. Iar acest lucru îngrijorează, afirmă cotidianul rus Utro.

În SUA a existat timp de decenii sistemul SOP /planuri strategice operaţionale/ pentru toate situaţiile posibile, mergând până la un eventual conflict cu extratereştrii. Toate aceste planuri erau însoţite de o legendă periodic înnoită pentru mass-media şi pentru popor, pentru acasă şi străinătate, o legendă extrem de bine pusă la punct şi corectă din punct de vedere politic, care permitea obţinerea de dividende politice.

Ce s-a întâmplat însă în cazul lichidării lui Ben Laden? Structurile oficiale au început să inventeze un nou mit, chiar în faţa publicului. Casa Albă s-a pomenit prinsă în situaţia când orice cuvânt în plus înrăutăţea şi mai mult situaţia.

A început o adevărată tragicomedie despre ultima luptă a lui Osama: ba acesta era înarmat, ba nu era înarmat şi s-a ascuns în spatele soţiei, ba toţi locatarii casei din Abbottabad purtau centuri cu explozibili şi din acest motiv s-a decis, până la urmă, uciderea lui Osama, nu prinderea lui în viaţă…

Pe fondul singurului fapt confirmat documentar că în timpul atacului asupra vilei în care se găsea Osama a fost doborât un elicopter al americanilor, se creează impresia că de elaborarea discursurilor ulterioare ale oficialilor americani s-a ocupat fie cel mai fidel promotor al lui Osama ben Laden, fie succesorul acestuia, Ayman al-Zawahiri. Întregul rost al operaţiunii în ceea ce priveşte imaginea a fost distrus, deoarece în faţa potenţialilor săi urmaşi Osama a devenit un supererou.

Povestea cu fotografiile celui lichidat alimentează şi mai mult suspiciunile, continuă Utro. ProbabiĘ pentru a pune capăt teoriei conspiraţiei, reprezentanţii Casei Albe au declarat că fotografii există, dar că acestea nu vor fi arătate nimănui, pentru că dezvăluie imagini mult prea şocante.

În principiu, comentează cotidianul rus, cu mari eforturi se poate crede că ei au spus acest lucru pentru a¬i inocula adversarului senzaţia de frică în faţa „nemaivăzutului” la care a fost supus Ben Laden.

Însă, este absolut evident că aceasta nu funcţionează deloc aşa cum şi-au imaginat creierele de la Washington şi că în loc de frica de neînvins aceste declaraţii nu au făcut decât să alimenteze furia la adresa Occidentului şi celor „necredincioşi”, care „cine ştie ce au făcut cu supererorul Osama”.

Pentru a conştientiza o eroare de asemenea anvergură trebuie să cunoşti unde şi în ce fel se va reacţiona la ea. Lipsa orientării spre mentalitate a constituit mereu una dintre problemele politicii care este construită pe „corectitudine”.

Acel „îngrozitor” pe care şi-l poate imagina americanul simplu, europeanul sau rusul nu este deloc la fel pentru locuitorii Orientului Mijlociu, unde în timpul ultimelor „revoluţii democratice” publicul era distrat cu acţiuni în timpul cărora oameni goi erau spânzuraţi cu capul în jos pentru a fi jupuiţi de vii.

Poate că liderii de la Casa Albă au uitat că la Darfur combatanţii locali folosesc seceri ruginite şi de aceea în viziunea acestora „îngrozitoruľ este cu totul altceva, ceva ce nu prea seamănă cu o gaură de glonte făcută în cap.

Desigur, toate aceste erori, care miros de la o poştă a diletantism, au dat naştere şi la mitul că Osama este viu, iar în stilul teroristului cecen Doku Umarov el va trebui prins şi ucis de nenumărate ori. Însă, liderii Al-Qaida, au calculat mai repede decât cei de la Casa Albă avantajele tuturor variantelor şi au decis să-l folosească din plin pe „leul ucis al islamului” într-o nouă ipostază, cea de „erou-shahiď.

O confirmare oficială a uciderii lui Osama, venită din partea liderilor Al-Qaida, a fost publicată pe o serie de site-uri islamiste, alături de glorificarea ultimei sale confruntări cu duşmanul.

În acest feĘ valoarea lichidării lui Ben Laden a fost puternic diminuată şi tocmai din cauza acţiunilor politicienilor americani. Acest lucru inoculează ideea că s-a calculat greşit nu doar partea legată de PR, ci şi altele, la fel de importante. De exemplu, factorul unei riposte iminente. Sunt pregătite pentru aceasta serviciile secrete occidentale? Cotidianul Utro este de părere că nu sunt.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.