EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Michel Barnier pledează pentru o mai mare integrare şi cooperare europeană

0

În contextul în care UE se confruntă cu populismul crescând şi scăderea sprijinului faţă de bloc, Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, a adresat un rar apel luni, într-un discurs pronunţat la Berlin, la Universitatea Humboldt, de Ziua Europei, de a realiza un salt în integrare, susţinând că Europa s-ar putea salva de la statutul de categoria a doua numai prin mai multă cooperare, informează cotidianul american The New York Times în ediţia de luni.

În contextul în care opinia publică din majoritatea statelor membre este tot mai sceptică privind meritele integrării europene, majoritatea politicienilor au evitat declaraţiile ambiţioase, prin care era puţin probabil să câştige un sprijin clar în cele 27 de capitale ale UE, relevă ziarul menţionat.

Discursul de 13 pagini al lui Barnier a plasat însă ideea unei integrări mai strânse în contextul scăderii influenţei Europei şi al decalajului crescând dintre cetăţeni şi bloc.

Comisarul european a subliniat creşterea populismului în Europa şi a argumentat că furia publică privind excesele bancare trebuie liniştită prin norme legate de sporuri şi măsuri împotriva salariilor mari, pe care le-a descris drept „pur şi simplu nejustificate”. Barnier, a cărui responsabilitate include şi reglementarea bancară şi piaţa internă, a cerut de asemenea o taxă pe tranzacţiile financiare.

Discursul său a creionat o imagine puternică a destinului Europei, în contextul în care se luptă cu o economie stagnantă şi reducerea populaţiei. În recentele alegeri din Finlanda şi Franţa, mai mult de o cincime din alegători au sprijinit partide extremiste sau populiste „care încearcă să pună capăt proiectului european”, a avertizat Barnier.

Până în 2050, a întrebat el, „va fi oare Europa în imposibilitatea de a face faţă dinamismului altor regiuni ale lumii şi va fi paralizată la ea acasă de populismul naţional şi egoismul care o determină să nu fie nimic mai mult decât o putere regională?” „Va fi Europa un continent sub influenţa Statelor Unite, Chinei şi chiar Rusiei?”, s-a mai întrebat oficialul european.

Barnier a adăugat că din cele 27 de economii din UE, doar cele ale Germaniei şi Marii Britanii se vor afla în top 10 mondial până în 2050 pe baza tendinţelor actuale. Cu populaţia sa îmbătrânită, a mai spus comisarul european, Europa trebuie să salute imigranţii dacă se doreşte ca economiile ei să-şi susţină dinamismul.

Oficialul european a cerut de asemenea o mai bună integrare a politicii privind azilul şi imigraţia şi a pledat pentru o serie de schimbări ale structurilor UE. Barnier a propus ca preşedinţia Eurogrupului miniştrilor de finanţe, în prezent deţinută de Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, să fie unită cu cea a comisarului european pentru afaceri economice şi monetare. În opinia sa, aceasta îmbinare ar crea o poziţie mai puternică de reprezentant politic pentru euro.

În mod similar, preşedinţiile braţului executiv al blocului, Comisia Europeană, şi a Consiliul European, ar trebui să fuzioneze, iar noua poziţie să fie numită de Parlamentul European şi reprezentanţi ai parlamentelor naţionale. Un astfel de preşedinte ar fi ales în mod direct, a explicat Barnier.

Deşi acest aranjament s-ar dovedi extrem de controversat cu unele guverne, propunerile lui Barnier privind apărarea sunt la fel de profunde, potrivit New York Times. Barnier a cerut o politică de apărare, serviciu consular şi o forţă civilă de apărare ale UE.

„UE trebuie să înfiinţeze o capacitate permanentă de a planifica şi efectua operaţiuni”, a spus el, în timp ce a făcut totodată apel la o „adevărată structură a personalului militar, care să unească sistematic eforturile de cercetare şi resursele şi favorizând produsele europene atunci când se achiziţionează echipamente”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.