Miniştrii nu fac dializă!

– De cateva zile media din Romania vorbeste despre dializa fără aparat. O invenţie românească revolutionara, premiata cu aur, în 2010, la Salonul de Inventică de la Geneva, prin care, pentru dializă, este folosit propriul organism (peritoneul) în locul aparatului, si care îşi caută încă sponsorii, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori.

Invenţia, denumita peritoneofiltrare, apartine unui grup de medici români, de la Spitalul „Sf. Ioan, din Capitală si, practic, au explicat autorii inventiei, prin acesta metoda este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul. De fapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce ”urină prin stoarcerea sângelui din vasele peritoneului”.

Ce inseamna o dializa clasica? Ceva deosebit de chinuitor. Cu noua inventie pacientul scapa definitiv de teava din burta prin care,din sase în sase ore, se introduc doi litri de solutie, ceea ce se intampla in actuala dializa peritoneala, si de venitul de trei ori pe saptamâna la spital, asa cum se cere în hemodializa. Noua tehnica de dializa ar permite si o spectaculoasa scadere a riscului infectiilor, fenomen obisnuit în dializa peritoneala; nu ar mai exista fluctuatii de tensiune arteriala; bolnavul îsi poate controla singur cantitatea de urina eliminata zilnic; riscul insuficientei cardiace ar scade si el, considerabil..

Lipsa de interes extern pentru inventia romaneasca, spun aceeasi medici, se poate explica prin aceea ca aceasta, ca si alte inventii romanesti de mare valoare, la fel de revolutionare, poate deranja o afacere mondială de peste 65 miliarde de euro a marilor companii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă tocmai prin scăderea preţurilor de zece ori. Continuarea în Ziare.ro

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.