Noua criză din Grecia şi sentinţa privitoare la Bildu, în atenţia presei spaniole

Agravarea crizei din Grecia, care riscă să afecteze din nou situaţia Spaniei, apare marţi în atenţia cotidienelor centrale spaniole.

În acelaşi timp, acestea analizează şi marţi sentinţa Curţii Constituţionale, care a permis coaliţiei electorale Bildu, suspectată că ar avea legături cu anturajul ETA, să participe la alegerile locale din 22 mai.

Cancelarul german Angela Merkel se duce la Bruxelles, din cauza agravării crizei elene, semnalează cotidianul El Pais.

Acesta consideră că un nou val de nesiguranţă economică traversează Europa, de vreme ce ţările Uniunii Europene se gândesc ce măsuri să mai adopte. În cazul în care Grecia nu mai primeşte ajutoare, va fi nevoită să-şi restructureze datoriile, precizează cotidianul spaniol.

Noua criză elenă ameninţă să contagieze Spania, scrie şi cotidianul ABC. Acesta precizează că OCDE şi-a revizuit în scădere perspectivele de creştere ale economiei spaniole, iar cel mai important indice bursier, Ibex-35, cedează cu peste 2%, de teama extinderii crizei.

Pieţele spaniole sunt afectate de eşecul planului de salvare a Greciei, anunţă la rândul său La Razon, care precizează totodată că UE este dispusă să scadă dobânzile la datoriile Atenei, putând de asemenea să adauge alte 30 de miliarde de euro la ajutoarele deja acordate.

Ceilalţi 5 judecători ai Curţii Constituţionale (care au votat împotriva permisiunii participării Bildu la alegeri) îi ţintuiesc pe magistraţii pro-Bildu la stâlpul infamiei, scrie cotidianul El Mundo.

Acesta precizează că cei cinci magistraţi care s-au opus participării coaliţiei la alegerile locale susţin deopotrivă că ceilalţi colegi ai lor, care au format majoritatea, şi-au depăşit atribuţiile atunci când au reevaluat sentinţa negativă a Tribunalului Suprem.

Bildu provoacă război la Curtea Constituţională, titrează cotidianul ABC. Şi această publicaţie semnalează că magistraţii care au votat împotriva permisiunii de a participa la alegeri consideră că ceilalţi judecători şi-au depăşit atribuţiile punând la îndoială dovezile în urma cărora Tribunalul Suprem decisese iniţial că Bildu nu-şi poate prezenta listele la scrutinul din Ţara Bascilor şi Navarra.

Şi cotidianul La Razon scrie despre poziţia magistraţilor Curţii Constituţionale care au votat împotriva Bildu. De asemenea, publicaţia dezvăluie şi faptul că Bildu şi-a prezentat planul de ‘anexiune a Navarrei la Ţara Bascilor, aşa cum a cerut ETA’.

Cotidianul spaniol arată că, în vreme ce organizaţia separatistă cerea ‘un cadru comun, autorizat în acelaşi timp, de cele două teritorii’, coaliţia electorală propune ‘un organ instituţional pentru cele patru provincii, autorizat de majoritate’.

Magistraţii care nu au fost de acord cu participarea Bildu la alegeri consideră că instanţa şi-a depăşit funcţiile şi sunt de părere că întreaga Curte ar fi trebuit să se limiteze la a analiza dacă sentinţa Tribunalului Suprem afecta drepturi fundamentale, aşa cum sunt ele stipulate în Constituţie, arată El Periodico de Catalunya.

Publicaţia precizează că majoritatea magistraţilor de la Curtea Constituţională au considerat că o suspiciune referitoare la legături cu ETA, fără acuzaţii formale, nu este suficientă pentru a interzice prezentarea la un scrutin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.