Noua lege a contabilităţii îi va aduce în legalitate pe contabilii „la negru”

– Noua lege a contabilităţii, modificată prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, face pentru prima oară o distincţie clară între procesele de organizare şi ţinere a contabilităţii, respectiv întocmire şi semnare, scrie [block]0[/block].

Astfel, sistemul românesc de contabilitate face un pas înainte către dereglementare, apropiinduse de şcoala de tip anglo-saxon, susţine Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

O noutate pe care legea contabilităţii o aduce este faptul că absolvenţii de studii economice superioare vor putea în acelaşi timp să organizeze şi să ţină contabilitatea, precum şi să întocmească şi să semneze situaţiile financiare la firmele care au afaceri de sub 35.000 de euro pe an.

Toma atrage atenţia şi asupra faptului că persoanele cu studii economice superioare care organizează şi conduc contabilitatea la persoanele juridice cu cifră de afaceri şi respectiv active sub 35.000 de euro pot desfăşura această activitate numai pe baza contractelor sau convenţiilor civile, încheiate potrivit Codului civil.

Absolvenţii de studii economice superioare s-au grăbit să se înregistreze ca PFA (persoană fizică autorizată – n.red.) pentru a putea presta astfel de servicii (pentru firmele cu afaceri şi active sub 35.000 de euro), ceea ce este total greşit, pentru că pot fi acuzaţi de evaziune fiscală„, explică preşedintele CECCAR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.