Osama ben Laden, eminenţa cenuşie a terorismului sau un impostor senilizat?

Portretul idealizat al liderului Al Qaida, retras în bârlogul lui, se dovedeşte o iluzie. Imaginile cu Osama ben Laden în interiorul casei sale ponosite de la Abbottabad seamănă cu cele dintr-un azil de bătrâni din Hastings, scrie Daily Mail în ediţia de marţi.

Ben Laden nu se uită la un canal comercial, ci la imagini vechi din tinereţe – cu o mitralieră lui ben Laden aruncă o lumină asupra vanităţii teroristului. Noile imagini arată că înainte de a-şi înregistra casetele şi-a vopsit barba şi părul pentru a lăsa impresia de virilitate.

Bărbatul cocoşat şi neglijent care stă în faţa televizorului pare să aibă mai mult de 54 de ani. Ocazional, el poate fi văzut pierzând şirul în emisiunile de propagandă altfel bine orchestrate.

Difuzarea casetelor video recuperate din casa lui ben Laden de oficiali ai serviciilor secrete americane este în mod clar concepută pentru a expune mitul lui ben Laden drept o impostură atent fabricată: naşul terorii este redus la un boşorog care nu are cu ce să-şi ocupe timpul decât cu privitul la casete cu propria lui persoană.

Ani de zile, casetele cu ben Laden şi înregistrările audio au fost un fel de contrapunct de rău augur la discursurile importante privind terorismul global, ţinute de preşedinţi americani, de la Clinton la Obama via Bush. Acum situaţia este exact contrară.

Arătând aceste imagini noi şi umilindu-l pe liderul suprem al Al Qaida, americanii contrazic direct mesajul pe care obişnuia să-l transmită, încercând să obţină maximum de câştig din lovitura dată la Abbottabad.

Maşina militară a SUA a mobilizat resurse uriaşe pentru studierea propagandei Al Qaida şi a modului de a o contracara. Imaginile „şlefuite” cu atenţie ale lui ben Laden au fost centrale pentru mit – tânărul saudit care a renunţat la un stil de viaţă prosper pentru peşteri infestate cu scorpioni, pus la regim de apă şi legume fierte.

Şi-a încurajat adepţii să-l numească „Şeicul”, parţial lord al războiului, parţial guru religios, liderul misterios şi evaziv al unei organizaţii teroriste globale, al cărui cuvânt avea statutul de act sfânt. Prin prezentarea celor mai recente imagini cu ben Laden, SUA speră să distrugă acest mit.

Totuşi, în acelaşi timp în care americanii prezentau imaginile – cu sunetul înăbuşit în caz că ar conţine mesaje codificate pentru adepţii săi – au existat afirmaţii din diferite părţi ale administraţiei americane că ben Laden este încă în mod clar activ, la un nivel strategic şi tactic, ca lider al Al Qaida.

Departe de a fi o marionetă marginală, simbolică, spun ei, el este încă în mare măsură responsabilul. În plus, informaţiile secrete dovedesc că locuinţa funcţiona ca un sediu global pentru Al Qaida.

Este greu să nu fi cinic, comentează ziarul britanic. Americanii nu pot susţine ambele variante. Ideea că ben Laden a fost această figură semidementă şi tragică pur şi simplu nu se potriveşte cu asemenea pretenţii.

De ce atunci, dacă îl portretizează pe ben Laden ca pe un impostor, insistă şi asupra faptului că era încă şeful Al Qaida din punct de vedere operaţional? Ei bine, americanii susţin că au capturat o comoară de materiale extrem de importante, de la hard disk-uri de calculator la o duzină de telefoane mobile, dintre care unele folosite de curieri ai lui ben Laden la distanţă de casă ără a atrage atenţia asupra ascunzătorii sale.

Nimeni nu ştie exact ce au descoperit, dar numai numărul de telefoane mobile şi faptul că nu puteau fi folosite în apropierea casei sugerează că ben Laden transmitea mesaje către lume prin curierii lui. Există deja dovezi că Al Qaida intenţiona să provoace deraierea unor trenuri de călători la marcarea datei de 11 septembrie, ceea ce este conform cu obsesia lui ben Laden pentru sistemele de transport şi infrastructura lor.

Dar există şi un alt motiv pentru sugestia americană ca locuinţa era centrala Al Qaida. Făcând o astfel de dezvăluire, serviciile secrete americane speră că se va semăna discordie şi panică în rândul reţelei globale Al Qaida, niciunul dintre membrii acesteia neputând fi în totalitate siguri că locul unde stau şi numerele lor de telefon nu se află în muntele de date obţinute de SUA. În panica lor, ei pot face greşeli şi deveni vulnerabili la arestare sau la un atac mortal.

Nimic din ce va face Al Qaida pe viitor nu va putea recâştiga terenul pierdut săptămâna trecută, expusă cum a fost ea de imaginea unui bătrân obosit şi plictisit într-o cameră sărăcăcioasă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.