Pakistan: foşti responsabili ai serviciilor secrete îşi asumă eşecul pentru Ben Laden

Inter Services Intelligence /ISI/, cea mai mare dintre agenţiile de spionaj pakistaneze, este însărcinată cu coordonarea informaţiilor culese de armată.

Considerată adesea drept ‘un stat în stat’ pentru puterea sa extinsă, eficienţa ei a fost pusă sub semnul îndoielii după operaţiunea americană împotriva lui Ben Laden, care se ascundea chiar sub nasul său, la o aruncătură de băţ de Academia Militar din Abbottabad, notează marţi ziarul El Pais.

„Greşelile fac parte din profesie”, spune generalul în rezervă Hamid Gul, care a fost director general al ISI între 1987 şi 1989, în anii de sfârşit ai războiului împotriva ocupaţiei sovietice a Afganistanului. Gul a calificat drept ‘pură incompetenţă” faptul că nu a fost detectat cel mai căutat terorist din lume.

El aminteşte că sub conducerea lui agenţia nu a fost capabili să împiedice asasinarea preşedintelui Zia ul Haq. A fost în timpul dictaturii generalului Zia (1977-1988) când ISI şi-a extins mandatul original de a proteja ţara de ameninţările externe prin culegerea de informaţii asupra ‘partidelor separatiste antipakistaneze’, un pretext bun pentru a se amesteca în politica internă a ţării.

Însuşi Gul a avut un rol cheie în crearea partidului Islami Jamhoori Ittehad, care l-a propulsat la putere pe Nawaz Sharif (redenumit ulterior Liga Musulmana-N). „Aceste manevre au adus o

reputaţie proastă agenţiei, care a continuat să fie profesionistă’, asigură un alt fost şef al ISI, generalul în rezervă Munir. Tot în timpul preşedinţiei generalului Zia s-a creat o secţie specială dedicată Afganistanului.

Între 1983 şi 1997, se spune că ISI a antrenat 80.000 de afgani pentru a lupta împotriva sovieticilor în jihad. O secţie sprijinită de SUA şi finanţată de Arabia Saudită, al cărei rezultat este în anumită măsură Ben Laden şi Al Qaida. Unii dintre mujahedinii conduc acum facţiuni integrate sau asociate organizaţiei teroriste.

Odată încheiat războiul afgan şi geniul scăpat din lampă, a fost imposibil să mai fie introdus înapoi, iar ISI a devenit stăpân al jocului. După atentatele de la 11 septembrie, CIA şi ISI au colaborat în urmărirea membrilor Al Qaida refugiaţi în Pakistan.

Dar funcţionarii americani şi-au exprimat adesea suspiciuni că elemente ale ISI îi sprijină pe terorişti, sau are legături cu ei. În aprilie, dezvăluirile Wikileaks privind Guantanamo au relevat că mulţi consideră ISI drept o organizaţie teroristă. Munir atribuie această neîncredere relaţiei Pakistanului cu talibanii („care au o agendă locală, nu globală”, asigură el).

„Nu avem nicio afiliere cu Al Qaida’, insistă el. Dar această distincţie perfidă între ‘talibani buni şi talibani răi’ transformă politica antiteroristă a Pakistanului într-un periculos jos dublu care lasă loc suspiciunilor.

‘Nici noi, nici americanii nu l-am mai văzut pe Osama Ben Laden din 2001″, asigură el. ‘Uneori auzeam că s-ar afla în Waziristanul de Sud, la Mansera, în Chitral sau în Kashmir; în aria mea de responsabilitate am verificat toate aceste piste.

Imediat după ce a fugit din Tora Bora în martie 2002, am lansat o operaţiune pentru a-l captura, care a durat un an. Nu am reuşit niciodată să-l interceptăm pentru că nu folosea comunicaţii moderne, ci mesageri, şi erau sute de persoane care se perindau’.

„Nimeni nu poate pune în chestiune rolul ISI în urmărirea şi capturarea membrilor Al Qaida: am arestat 50 de şefi ai reţelei’. Cum explică atunci eşecul privind Ben Laden? ‘Dacă îl aveam noi, de ce nu exista un sistem de apărare, sau de scăpare, vreun tunel, sau o baterie antiaeriană’, răspund în apărarea lor. Atât Gul cât şi Munir încearcă să minimalizeze puterea omniprezentă a ISI.

„Nu este adevărat, suntem o ţară săracă şi resursele noastre sunt limitate’. Ei resping şi posibilitatea ca vreun sector al ISI să-l fi protejat pe Ben Laden la marginea agenţiei. ‘Nu este posihil să faci ceva şi să nu-i informezi pe colegi’. SUA şi observatorii nu sunt de aceeaşi părere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.