Panica teroristă cuprinde SUA

Se presupunea că odată cu moartea lui Osama Ben Laden pacea va fi reinstaurată şi că „lumea va fi mai sigură”, cum declarase însuşi preşedintele Barack Obama.

Şi totuşi, în loc să iasă soarele, ţara a fost cuprinsă la sfârşitul săptămânii trecute de o psihoză teroristă, cu ameninţări false, cetăţeni isterici şi oameni politici, care au propus pentru traficul feroviar, aceleaşi controale stricte care au loc în aeroporturi, notează marţi ziarul Las Provincias.

Un cartier de la periferia Dallas-ului a trebuit să fie evacuat când călătorii metroului au alertat poliţia în legătură cu nişte „pachete suspecte”, care nu au fost pe placul câinilor.

Se pare că un călător încărcat cu bagaje a încercat să plătească o altă persoană pentru a le urca în tren, fapt ce a declanşat alarma în staţia Mockingbird.

Ca urmare a alarmei, două linii de metrou au fost suspendate timp de trei ore, cât a durat până când echipa de genişti a venit să inspecteze pachetele nevinovate şi să-l interogheze pe proprietar.

La celălalt capăt al ţării un tânăr de 20 de ani s-a săturat să mai aştepte trenul care lega World Trade Center de New Jersey şi a pornit pe jos câţiva kilometri.

Cineva l-a văzut ieşind din tunel şi a alertat poliţia. Lui Reymundo Rodríguez nu i-a trecut altceva prin cap să spună decât că a văzut un colet-capcană bombă, ceea ce a provocat imediat închiderea liniei.

Câteva ore mai târziu, poliţia a arestat patru tineri care au decis să exploreze pe cont propriu noua linie de metrou în construcţie pe sub cel de-al doilea bulevard din Manhattan.

Aceste cazuri şi multe altele au făcut să fie trase toate semnalele de alarmă, impulsionate de ştirea că Ben Laden preconiza să marcheze zece ani de la atentele din 11 septembrie cu deraierea unui tren. Milionarul saudit a reuşit astfel să-şi atingă obiectivul său postum de a semăna panica, ajutat de promisiunea Al Qaida de a-i face pe americani să plătească cu lacrimi.

Curând s-au făcut auzite voci de politicieni, care vor să impună traficului feroviar, aceleaşi măsuri de securitate ca celor de pe liniile aeriene. Începând cu lista suspecţilor care nu ar fi autorizaţi să cumpere bilete, în cazul în care ideea lansată de senatorul new-yorkez Charles Schumer, va avea câştig de cauză.

„Oricine poate să cumpere un bilet şi să urce într-un tren din Amtrak”, a spus el alarmat. Nici liniile aeriene nu au scutite de evenimente neplăcute.

Un zbor al companiei Delta între Detroit şi San Diego a fost deviat după ce a fost găsită „o notă ameninţătoare la toaletă”.

Un alt zbor al companiei Continental spre Chicago a avut de furcă cu un dezechilibrat care a vrut să iasă din avion în plin zbor, iar un alt pasager yemenit a avut un atac de furie şi a lovit cu piciorul în uşa de la cabina piloţilor într¬un avion al American Airlines. Viu sau mort, Osama Ben Laden a triumfat din nou stârnind panica printre americani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.