Patriarhia Ierusalimului rupe comuniunea cu BOR, Patriarhia Română consideră decizia unilaterală

Patriarhia Ierusalimului a anunţat ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxă Română într-un comunicat postat la 9 mai pe site-ul său oficial, în care se explică motivele care au stat la baza acestei decizii şi arată că dialogul continuă, informează site-ul ortodoxie.com.

Potrivit comunicatului respectiv, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, reunit luni, 9 mai 2011, în şedinţă ordinară, a analizat în primul rând modalitatea de soluţionare a problemei legate de construirea de către Patriarhia Română a unei biserici la Ierihon.

După o examinare detaliată a acestei probleme, Sfântul Sinod a hotărât „în unanimitate şi cu părere de rău” întreruperea pomenirii patriarhului României, Daniel, şi caterisirea reprezentantului Patriarhiei Române la Ierusalim, arhimandritul Ieronim Creţu.

De asemenea, se menţionează că această hotărâre a fost luată pentru că în ultimul deceniu Patriarhia Română a construit un aşezământ la Ierihon fără încuviinţarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub jurisdicţia căreia se află Ţara Sfântă.

„Patriarhia din Ierusalim a fost pusă astfel într-o situaţie dificilă. Atribuţiile sale canonice, confirmate de conciliile ecumenice şi locale, au fost astfel ameninţate în mod deschis şi arbitrar.

Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei României că dacă ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform căruia această biserică a fost ridicată pentru pelerinii români din Ţara Sfântă, acest lucru ar fi însemnat ca jurisdicţia Patriarhiei Ierusalimului să se transforme într-un câmp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formulând deja o astfel de cerere, să-şi clădească biserici„, se afirmă în comunicatul Patriarhiei din Ierusalim.

„Dat fiind că, în pofida acestei situaţii, Patriarhia din România nu a manifestat deloc disponibilitatea ecleziastică care se impunea, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă, care a fost autorul acestei iniţiative.

De asemenea, în dorinţa de a găsi o soluţie pentru această problemă, patriarhul Ierusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare patriarhului României, Daniel, în care sunt expuse în detaliu toate datele problemei şi poziţia Patriarhiei Ierusalimului”, potrivit comunicatului citat.

Patriarhia Română consideră unilaterală decizia Patriarhiei Ierusalimului. „Deşi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Română constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală”, precizează biroul de presă al Patriarhiei Române, conform agenţiei de presă Basilica a aceleiaşi instituţii.

„Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon, cămin pentru pelerinii români care vizitează Ţara Sfântă, precum şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 19-20 mai 2011”, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.