Premierul Emil Boc: Subvenţia la căldură se va orienta mai mult spre cei care au cu adevărat nevoie

Premierul Emil Boc a declarat, marţi (10 mai) , la Galaţi, că subvenţia la energia termică pentru populaţie nu va fi eliminată, dar va fi reorientată de aşa manieră încât cei cu venituri mari să plătească mai mult, iar cei cu venituri mici să fie sprijiniţi de stat.

Întrebat dacă există o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional pentru eliminarea subvenţiei către populaţie şi dacă există un plan al Guvernului privind susţinerea categoriilor sociale defavorizate, Emil Boc a răspuns că nu este o cerinţă a FMI, ci o cerinţă de bun-simţ a românilor, de respectare a banului public.

„Este o cerinţă de bun-simţ a românilor, de respectare a banului public ca el să fie utilizat cu eficienţă. Nu s-a dorit în aceşti ultimi 20 de ani să se facă o distincţie.

Aşa, la grămadă, e mai uşor de justificat, dar dacă vrei să fii eficient cu banii pe care românii îi plătesc din impozite şi taxe trebuie să meargă la cei care cu adevărat au nevoie de sprijinul statului.

Nu se renunţă la cota de sprijin a statului, ci doar se ţinteşte mai bine, se orientează spre cei care cu adevărat au nevoie. Se lucrează la o asemenea strategie încă de multă vreme şi când ea va fi finalizată va fi prezentată în Guvern.

Nu e nevoie de aplicarea unui procent unitar la toată lumea. La cei cu venituri mari nu se va da ajutor, la cei cu venituri mici se va da sprijin din partea statului. Pragul de diferenţiere dintre bogaţi şi săraci se va stabili după ce se vor face toate aceste analize”, a afirmat Emil Boc.

Primul-ministru a explicat, cu acest prilej, şi poziţia Guvernului faţă de plata facturii la energia termică, precum şi mecanismul de aplicare a subvenţiei.

„Poziţia noastră este următoarea: cei cu venituri mari, cei bogaţi, să plătească mai mult la factura la energie termică, cei cu venituri mai mici să fie protejaţi şi sprijiniţi de stat. Adică nu este firesc ca cineva care are o sută de milioane de lei vechi salariu pe lună să beneficieze de compensare cu 45% sau până în 45% a valorii combustibilului la fel ca cel care are zece milioane lei vechi pe lună.

Eu cred că firesc este ca cel care are salariu mai mare, casă mai mare să plătească mai mult, cel care are un venit mai mic să plătească mai puţin şi să fie sprijinit de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii îl acordă acelora cu venituri reduse.

Acest lucru înseamnă corectitudine, pentru că aşa cum este acum la pauşal, la comun, că ai bloc sau ai garsonieră toţi plătesc aceeaşi valoare a gigacaloriei. Eu cred că nu este corect”, a spus Emil Boc.

Premierul a menţionat că Executivul lucrează la un astfel de plan, „astfel încât subvenţia sau sprijinul care se dă de la stat să fie ţintit la acel care cu adevărat are nevoie”.

„Aşa cum în protecţia socială am înlăturat pe cei care aveau Mercedes şi vilă şi primeau şi ajutor de la stat ca asistenţă socială şi nu mai primesc acum, aşa şi aici este cazul să dăm ajutor numai la cei care au venituri mici şi au nevoie de intervenţia statului.

Ceilalţi trebuie să plătească mai mult în funcţie de poziţia socială pe care o au”, a mai spus Emil Boc.

Citește și
1 Comentariu
  1. ovidiu spune

    Nu inteleg de ce pensionarii cu venituri mici dar care locuiesc in apartamente de 2-3 camere ar trebui sa primeasca subventie la incalzire ?! Ei vor primi subventia, si se vor incalzi la limita intr-o camera, lasandu-le in frig pe celelalte. Ar trebui sa primeasca subventie decat daca stau intr-o garsoniera. Asa s-ar rezolva mai multe probleme: pensionarii si-ar vinde apartamentele familiilor tinere, subventia totala la incalzire ar fi mai mica, si nu in ultimul rand blocurile de locuinte ar fi incalzite uniform.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.