Tirana se triplează, Albania se goleşte

Când a căzut dictatura, acum 20 de ani, Albania era probabil cea mai rurală ţară din Europa. Peste 70% din cei 3 milioane de locuitori trăiau la ţară. Regimul stabilea unde trebuie să locuiască fiecare cetăţean.

Azi procentul a scăzut la sub 50 la sută, iar Tirana şi-a triplat numărul de locuitori, de la 300.000 de persoane la circa 900.000. Alături de mai cunoscuta migraţie internaţională, această migraţie internă este forţa care a configurat cel mai mult societatea albaneză democratică, impulsionând, de exemplu, emanciparea femeii, notează marţi ziarul El Pais.

Periferia capitalei suportă cel mai mult impactul acestei avalanşe. Blocurile părăginite de şase sau opt etaje se succed unul după altul, separate de străzi încă neasfaltate, multe dintre ele fără nume.

O mare parte din locuinţele albaneze nu au apă curentă, 24 de ore din 24, iar copiii trebuie să meargă mult până la cea mai apropiată şcoală, explică specialista în urbanism Dorina Pojani. Familia ei a cumpărat o mică parcelă de teren în această zonă: ‘Ultimul plan general din Tirana a fost aprobat în 1989. Prin urmare totul avansează în planuri parţiale care lasă spaţiu amplu corupţiei’, explică ea.

Chiar şi sâmbătă după-amiază muncitorii din construcţii lucrează la noile blocuri din această zonă, la vest de centru. Deşi au mai încetinit, construcţiile reprezintă 10% din PIB albanez, finanţat în mare parte de sumele trimise de cei plecaţi în străinătate.

Totuşi deşi este sâmbătă marele centru comercial din zonă este pe jumătate gol. Chiar şi supermarketul prezintă o imagine dezolantă: în pofida unei creşterii medii anuale de 5,5% în ultimul deceniu, PIB pe cap de locuitor a rămas de 3.600 de dolari, cel mai scăzut din Europa, potrivit FMI (care nu deţine date privind Kosovo).

Poate de aceea la Tirana nu au debarcat încă marile reţele comerciale europene. Dincolo de impactul social, fluxul migrator are în Albania o mare importanţă politică: ‘Principala divizare a acestei ţări nu este ideologică între stânga şi dreapta, nu este religioasă şi nici teritorială: este cea socială între urbe şi provincie. Aceasta se transferă clar în politică’, comentează analistul politic Remzi Lani. Stânga domină în oraşe; dreapta obţine voturile rurale.

Este ceea ce s-a văzut la prima numărare a voturilor şi la alegerile muncipale de duminică, 8 mai, la care a fost invitată de Centre for Liberal Strategies să asiste presa străină, pentru ca prezenţa jurnaliştilor internaţionali să faciliteze o dezvoltare paşnică şi mai transparentă.

Plictiseala de politică care a cuprins ţara poate fi simţită şi la noile periferii.

Un localnic, Basri, spune că în zona lui, dominată de conservatori şi unde s-au ridicat câteva căsuţe, vecinii nu l-au lăsat să se branşeze la reţeaua de apă pentru că s-a declarat făţiş socialist. Copiii lui nu au primit niciodată burse, spune el, deşi au avut cele mai mari note din clasă.

Noua generaţie încearcă să-şi deschidă calea spre Europa cu ajutorul învăţăturii. Până acolo însă trebuie să străbată drumul prăfuit care duce până în centrul capitalei Tirana şi să treacă peste o cale ferată periculoasă.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.