Trupele americane erau pregătite pentru confruntări cu forţele pakistaneze

Preşedintele SUA Barack Obama a insistat ca asaltul declanşat săptămâna trecută pentru uciderea lui Osama ben Laden să fie suficient de amplu pentru ca trupele americane să se poată întoarce din Pakistan în cazul în care s-ar fi confruntat cu ofiţeri de poliţie locali şi cu trupe ostile, au afirmat oficiali ai administraţiei şi militari, potrivit ediţiei de luni a cotidianului New York Times.

Dezvăluind detalii suplimentare despre planificarea misiunii, responsabili americani au afirmat că două echipe de specialişti au fost în standby: una care să-l îngroape pe ben Laden dacă era ucis şi a doua, formată din avocaţi, anchetatori şi translatori, pentru cazul în care acesta ar fi fost capturat în viaţă. Această echipă urma să se întâlnească la bordul unei nave, cel mai probabil pe portavionul Carl Vinson, în nordul Mării Arabiei.

Decizia lui Obama de a spori dimensiunea forţei trimise în Pakistan indică faptul că era dispus să rişte o confruntare militară cu un aliat apropiat pentru a-l captura sau a-l ucide pe liderul Al Qaida.

‘Instrucţiunile primite erau să se evite pe cât posibil orice confruntare. Dar dacă trebuiau să recurgă la arme pentru a scăpa, erau autorizaţi să facă acest lucru’, a afirmat un responsabil al administraţiei Obama, referindu-se la una dintre cele mai riscante operaţiuni clandestine ale C.I.A. şi ale comandamentului pentru operaţiuni speciale.
Planificarea operaţiunii ilustrează de asemenea cât de puţină încredere a avut administraţia americană în pakistanezi.

Responsabilii americani au respins propunerea de a aduce pakistanezi în misiune. Potrivit planului original, două elicoptere de asalt urmau să staţioneze pe partea afgană a graniţei, aşteptând să fie solicitate dacă era cazul. Avionul ar fi fost la aproximativ 90 de minute de complexul în care se afla ben Laden.

Cu aproximativ 10 zile înaintea raidului, Barack Obama a revizuit planurile şi a insistat să existe suficiente forţe pentru a purta o luptă dacă pakistanezii ajungeau la faţa locului şi încercau să se implice în operaţiune.

Aceasta a avut ca rezultat decizia de a trimite mai multe elicoptere cu trupe suplimentare. Deşi nu a fost nici o confruntare cu pakistanezii, unul dintre elicopterele de asalt a fost adus în timpul raidului, când un Black Hawk a fost avariat.

Forţele americane au avut ordine stricte de a evita o confruntare cu forţele pakistaneze la complexul lui ben Laden, au afirmat responsabili ai administraţiei americane. În cazul în care o confruntare ar fi părut iminentă, existau planuri pentru oficiali americani, între care amiralul Mullen, ce prevedeau ca aceştia să le ceară omologilor pakistanezi să evite o confruntare armată.
Dar când a revizuit planurile, Barack Obama şi-a exprimat preocuparea ca acest lucru nu era suficient pentru protejarea trupelor în misiune, au precizat oficiali ai administraţiei.

În cadrul planului pentru o posibilă capturare a lui ben Laden, oficialii au decis că îl vor duce la bordul unei nave pentru a evita neînţelegerile asupra jurisdicţiei. Planul prevedea un interogatoriu pentru a obţine orice informaţie ce ar fi putut preveni un atac.

În cele din urmă, echipa organizată pentru a se ocupa de moartea liderului Al Qaida a fost chemată la datorie. Ei au efectuat o expertiză medico-legală a cadavrului, l-au spălat şi l-au înmormântat în mare. Oficiali americani au admis că misiunea era orientată spre uciderea lui ben Laden, având în vedere posibilitatea ca acesta să fi fost înarmat sau să fi purtat o vestă cu explozibili.A

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.