Turcia, grădina de legume a României

0 13

– Dincolo de frustrare, realitatea arată că România este în acest moment dependentă de roşiile, castraveţii şi ardeii proveniţi din Turcia sau UE, în ciuda potenţialului său agricol, scrie România liberă.

Cum reuşesc alte ţări să transforme agricultura într-o afacere uriaşă în timp ce România îşi iroseşte an de an uriaşul său potenţial? Turcia este al şaptelea producător mondial de legume-fructe şi reprezintă cel mai important furnizor de legume pentru piaţa românească, conform lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în MADR.

După turism, regiunea Antalya este agrară, fiind zona cu cea mai mare concentrare de solarii din Turcia. Mai bine de jumătate din exporturile anuale de 1 miliard de dolari ale regiunii provin din rodul pământului.

„Am strâns laolaltă 250 de mici fermieri, care împreună deţin un total de 100 hectare de sere şi solarii cu roşii. Compania noastră a semnat cu fiecare agricultor în parte un contract de fidelizare, prin care se angajează să-i vândă minim 60% din producţie, iar fermierii, în schimbul asigurării desfacerii, s-au obligat prin contract să accepte ca solariile să le fie inspectate săptămânal de inginerii noştri agronomi, care verifică tratamentele şi îngrăşămintele, stadiul de dezvoltare al plantelor şi dacă sunt sănătoase, precum şi dimensiunea şi culoarea roşiilor. Noi le verificăm solariile şi le oferim consultanţă gratuită ca şi cum ar fi ale noastre. Trebuie să aducem roşiile fiecărui fermier în parte la un standard de calitate conform cu cerinţele de export”, explică Cafer Salcan, membru în boardul de conducere al cooperativei turceşti Haspak.

Haspak vinde 30.000 de tone de roşii în fiecare an, dintre care două treimi, aproximativ 1000 de tiruri pline ochi cu tomate, merg în Europa către Carrefour, Metro, Real, Tesco şi alţi retaileri importanţi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata