Un şerpaş nepalez a escaladat Everestul pentru a 21-a oară

0

Un şerpaş nepalez, Apa, şi-a doborât miercuri propriul record al escaladărilor pe Everest, cucerind cel mai înalt vârf din lume pentru a a 21-a oară, transmite Associated Press.

Şerpaşul Apa a condus o expediţie de ecologizare a muntelui care şi-a propus să adune o parte din gunoaiele lăsate pe traseele spre vârf de alpiniştii care au urcat spre Everest.

Aflat în apropierea vârfului, Apa a profitat de vremea bună pentru a mai cuceri o dată vârful de 8.850 de metri, alături de un grup de alpinişti.

„Mi-au spus că se bucură de privelişte şi că fac poze de pe vârf”, a declarat organizatorul expediţiei, Ang Tshering de la echipa Asian Trekking.

Apa, care la fel ca mulţi nepalezi are un singur nume, a crescut la poalele Everestului şi a început să muncească ca şerpaş, cărând echipamentele şi proviziile alpiniştilor de la vârsta de 12 ani. El a urcat pentru prima oară pe Everest în 1989 şi apoi a repetat această performanţă aproape în fiecare an.

Apa, în vârstă de 50 de ani, a păşit pentru a a 21-a oară pe acoperişul lumii, miercuri , la ora 09:15 (03:30 GMT).

În cadrul misiunii de ecologizare la care participă, Apa a declarat că şi-a propus alături de ceilalţi membri să strângă aproximativ 4 tone de gunoaie de pe versanţii muntelui şi încă 1 tonă de gunoaie de la ultima bază înainte de vârf.

Apa s-a mutat din 2006 în SUA şi trăieşte în prezent la Draper, o suburbie din Salt Lake City.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.