Americanii pun în România un scut antirachetă care nu a mai fost testat până acum – VIDEO

– De la anunţul amplasării scutului antirachetă al SUA în România s-a discutat foarte mult despre implicaţiile pe scena geopolitică, însă nimeni nu a vorbit despre modul în care funcţionează acest sistem de apărare, scrie [block]0[/block]

România va fi prima ţară din lu­me în care va fi instalat siste­mul de interceptare terestru care va fi dotat cu rachete din ca­te­goria SM 3 (Standard Missile 3). „În prezent nu există instalaţi nicăieri în lume interceptori tereştri SM 3 precum cei ce vor fi aduşi la Deveselu, dar se află în con­strucţie un sistem de testare în Hawaii„, a declarat Richard Lehner, purtătorul de cu­vânt al Agenţiei americane de Apărare împotriva Rachetelor.

Ro­mânia nu va fi însă „primul bastion” îm­potriva ameninţării cu rachete balistice din Orientul Mijlociu pentru că Statele Unite dis­pun de nave dotate cu interceptori ce pot fi trimise în „punctele fierbinţi”, conform de­claraţiilor purtătorului de cuvânt al agenţiei care se ocupă de coordonarea sistemului de apărare antirachetă al SUA.

Statele Unite mai dispun de un sistem anti­rachetă terestru, denumit Ground-based Midcourse Defense (GMD), dar acesta face parte din altă categorie, diferită de sistemul Standard Missile Defence (SMD) ce va fi instalat în România. „Toţi interceptorii GMD sunt localizaţi în Statele Unite. Sunt 26 de interceptori GMD în Alaska şi 4 în California”, a spus ofi­cialul american.

„Primii interceptori ce vor fi aduşi în România vor face parte din categoria Block 1B în 2015, urmaţi de cei din categoria Block 2A în 2018, aici nu vor fi aduşi şi interceptori Block 2B, aceştia urmând să fie instalaţi în Polonia până în 2020″, a spus Lehner.

În prezent, Statele Unite folosesc ra­chete de tip SM3 Block 1A, cele de tip Block 1B urmând să intre în teste anul acesta. Interceptorii de tip Block 2A şi Block 2B vor avea o rază mai mare de acţiune. Block 2B ar putea avea capacitatea de a intercepta rachete balistice intercontinentale (cu cea mai lungă rază de acţiune).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.