EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

ANA şi ANITP au devenit operaţionale

0

Hotărârile de Guvern care reglementează organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) şi a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) au fost adoptate miercuri de Guvern, cele două structuri aflate în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) devenind operaţionale, informează joi un comunicat de presă al MAI.

Potrivit Hotărârii de Guvern, ANA are ca atribuţii elaborarea proiectului Strategiei naţionale antidrog, a planului de acţiune şi a Raportului naţional privind evoluţia şi nivelul traficului şi consumului ilicit de droguri.

Raportul va fi înaintat Guvernului, precum şi organismelor internaţionale abilitate să asigure aplicarea prevederilor convenţiilor internaţionale, în conformitate cu acordurile ratificate de România.

ANA, cu structuri regionale, fără personalitate juridică, cu unul sau mai multe centre de prevenire, evaluare şi consiliere, va îndeplini rolul de punct naţional focal în Reţeaua Europeană de Informaţii cu privire la Droguri şi Dependenţei de Droguri (REITOX), conform Regulamentului Consiliului European de Droguri şi Toxicomanii.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind organizarea şi funcţionarea ANITP, această structură va avea printre atribuţii coordonarea, evaluarea şi monitorizarea, la nivel naţional, a aplicării politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia, precum şi elaborarea proiectului Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane.

ANITP, cu 15 centre regionale, fără personalitate juridică, constituite în judeţele în care funcţionează Curţi de Apel, va întocmi pe baza datelor furnizate de instituţiile publice Raportul anual privind evoluţia traficului de persoane, care se supune spre aprobare Guvernului.

Agenţia va elabora şi fundamenta programe de interes naţional privind prevenirea traficului de persoane şi asistenţa acordată victimelor acestuia în vederea reintegrării sociale.

Cele două acte normative adoptate atribuie directorului ANA calitatea de coordonator naţional al activităţilor de reducere a cererii şi ofertei de droguri şi directorului ANITP calitatea de coordonator naţional al activităţii de implementare a politicilor publice de prevenire a traficului de persoane şi de monitorizare a acordării protecţiei şi asistenţei victimelor traficului de persoane.

Pentru încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate MAI, asigurarea numărului de posturi pentru cele două agenţii se face prin redistribuire, în limita numărului maxim de posturi aprobat.

Reglementarea noului cadru organizatoric şi funcţional al ANA şi ANITP a avut în vedere evitarea producerii unui blocaj instituţional în ceea ce priveşte funcţionarea optimă a celor două agenţii şi asigurarea continuităţii şi coerenţei activităţilor desfăşurate în domeniul luptei împotriva traficului de droguri şi traficului de persoane.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.