Aproape 70% dintre români cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită în ţară

Peste jumătate dintre români – 69% consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită în ţară, iar 9% consideră contrariul, potrivit unui sondaj de opinie naţional realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) şi făcut public miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 20% dintre cei chestionaţi sunt de părere că în România lucrurile merg într-o direcţie nici bună, nici greşită.

Un procent de 38% dintre români cred că în România lucrurile vor sta la fel peste un an, 36% au opinat că mai rău, iar 17% că acestea vor sta mai bine.

În ceea ce priveşte încrederea în instituţii publice, 83% dintre români au o încredere mică sau foarte mică în guvern, 90% au o încredere mică sau foarte mică în Parlament. Un procent de 82% dintre români au o încredere mică sau foarte mică în preşedinţie.

În schimb, 69% dintre respondenţi au o încredere mare sau foarte mare în biserică, iar 65% dintre români au o încredere mare sau foarte mare în armată.

Procentele românilor care au încredere mică sau foarte mică în alte instituţii sunt: 63% referitor la poliţie, 70% privind justiţia, 69% legat de sindicate, 54% referitor la primărie, 60% privind mass media şi 63% referitor la patronat.

Un procent de 74% dintre români au o atitudine nefavorabilă sau foarte nefavorabilă faţă de preşedintele Traian Băsescu, 65% au această atitudine faţă de Crin Antonescu, 76% faţă de Emil Boc, 65% faţă de Victor Ponta, 66% privind Cristian Diaconescu, 56% referitor la Mugur Isărescu, 67% faţă de Vasile Blaga, 82% referitor la Gigi Becali, 79% privind Corneliu Vadim Tudor, 67% privind Dan Diaconescu, 77% faţă de Elena Udrea, 63% faţă de Gabriel Oprea şi 61% privind Sorin Oprescu.

Potrivit sondajului, 57% dintre români au o părere favorabilă sau foarte favorabilă faţă de Uniunea Social Liberală (USL). În schimb, au o părere nevaforabilă sau foarte nefavorabilă 69% dintre români faţă de PDL, 67% dintre respondenţi faţă de UDMR, 71% dintre români faţă de UNPR, 80% privind PRM şi 83% dintre cei intervievaţi faţă de PNG.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare fără USL în listă 35% dintre români ar vota cu candidaţii PSD, 20% cu cei ai PNL, 22% cu candidaţii PDL, 2% cu cei ai PC, 6% cu candidaţii UDMR, 5% cu cei ai UNPR, 4% cu cei ai PRM, 3% cu candidaţii PNG, iar 3% cu cei ai altor partide, relevă sondajul.

Potrivit acestuia, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare cu USL în listă 56% dintre români ar vota pentru candidaţii USL, 22% cu cei ai PDL, 6% cu cei ai UDMR, 4% cu candidaţii PRM, 5% cu cei ai UNPR, 4% cu candidaţii PNG, iar 3% cu candidaţii altor partide.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale 27% dintre români ar vota cu Victor Ponta, 26% pentru Crin Antonescu, 16% cu Mugur Isărescu, 8% cu Cristian Diaconescu, 5% cu Kelemen Hunor, 3% cu Vadim Tudor, 2% cu Gigi Becali, 11% cu Dan Diaconescu, iar 2% cu alţi candidaţi.

„Sondajul a fost realizat pentru uzul intern al institutului, deci este independent, tocmai de aceea vor fi furnizate doar câteva date şi nu integral sondajul”, a declarat Florin Emilian Popa, director adjunct al IRSS.

Sondajul a fost realizat în perioada 4 – 14 aprilie, pe un eşantion de 2.000 de persoane de 18 ani şi peste această vârstă, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, cu o eroare de reprezentativitate de plus sau minus 2,2%, pentru un nivel de încredere de 95%, se mai arată în sondajul dat publicităţii de IRSS.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.