Berlusconi vrea mai multă putere decizională pentru funcţia de premier

Premierul Silvio Berlusconi ocupă, din nou, prima pagină a cotidienelor italiene de miercuri cu discursul electoral ţinut la Crotone pentru a susţine candidatura Dorinei Bianchi, din partea partidului său, la primăria oraşului din sudul Italiei.

Berlusconi îşi doreşte ca premierul să aibă mai multă putere decizională decât preşedintele statului, scrie cotidianul Corriere della Sera. Prim-ministrul italian a abordat mai multe teme de interes naţional în discursul electoral de la Crotone.

Demnitarul i-a acuzat pe procurorii din Napoli de complot pentru a crea haosul deşeurilor menajere de pe străzile oraşului. „Pentru că sunt alegeri, au dat dispoziţie să se închidă gropile de gunoi”, a afirmat premierul care ar duce gunoaiele chiar la Procuratură.

Berlusconi a enunţat şi soluţii pentru „ţara cu o democraţie îmbolnăvită de magistraţi”. Constituţia italiană ar trebuie modificată după modelul ţărilor occidentale, unde prim-ministrul are puteri depline, în timp ce preşedintele statului este doar o figură instituţională, consideră el.

Afirmaţiile sale nu au fost primite cu entuziasm de opoziţia de centru-stânga. În opinia ziarului Il Tempo, fostul aliat al lui Silvio Berlusconi, Gianfranco Fini, ar fi interesat de ocuparea funcţiei de preşedinte al Italiei. „Este o dovadă de imaturitate să ataci figura instituţională a şefului statului”, a replicat Fini. De două zile, preşedintele Camerei Deputaţilor contrazice orice replică a lui Berlusconi, lucru care a dat naştere la „un nou conflict politic”.

Premierul nu s-a sfiit să îşi ironizeze adversarii politici din opoziţia de centru-stânga, scrie cotidianul Il Messaggero. Despre liderii partidelor de stânga Berlusconi a afirmat că sunt „pesimişti şi se spală puţin”. Ei vin trişti la şedinţele din parlament pentru că sunt nevoiţi să se uite în oglindă şi să îşi radă barba.

Afirmaţiile au fost primite bine de public, nu şi de preşedintele Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, care i-a replicat premierului că „adevăraţii lideri sunt oameni serioşi şi se spală atât cât este nevoie”.

În paralel cu evenimentele interne, presa italiană, citând surse din cadrul Alianţei Nord¬Atlantice, observă că liderul libian Muammar Gaddafi a dispărut de 10 zile. Cotidianul La Stampa informează că nici episcopul italian de la Triploli nu are veşti despre colonel.

Buncărul în care se ascunde acesta a fost bombardat de mai multe ori de la începutul conflictului şi încă din 19 martie se zvonea că Gaddafi ar fi fost rănit sau chiar ucis. Ultima ieşire în public a avut loc la 30 aprilie când, în direct la postul naţional de televiziune, liderul libian a ameninţat că „va transfera războiul în Italia”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.