Câinele care l-a capturat pe Ben Laden. Mirosul lui este extraordinar – de 40 de ori mai puternic decât al unui soldat. GALERIE FOTO

Comandoul de elită Navy SEAL, care a participat la operaţiunea de asalt asupra reşedinţei lui Osama Ben Laden, număra 80 de membri – deşi nu toţi s-au aflat la Abbottabad – şi în jurul cărora planează cel mai mare mister.

Între ei se afla şi un soldat foarte special, caracterizat printr-un nas extrem de fin: un câine, probabil un ciobănesc german.

Deşi este singurul soldat care nu merge în două picioare, acest lucru nu l-a împiedicat pe preşedintele SUA, Barack Obama, să-l decoreze, alături de restul colegilor săi, informează miercuri ziarul ABC.

‘Nici un om sau maşină nu poate imita aptitudinile unui câine în luptă’, spunea anul trecut generalul David Petraeus, comandantul şef al trupelor SUA din Afganistan.

În prezent există 600 de câini lucrând în misiuni alături de soldaţii americani în Afganistan şi Irak. Un număr care ar putea creşte, având în vedere că însuşi generalul Petraeus a subliniat că armata are nevoie de mai mulţi câini.

Curriculum unui patruped bine antrenat este impresionant: miros, rezistenţă, viteză, forţă, curaj, inteligenţă şi capacitate de adaptare climatică. Există chiar şi câini paraşutişti. Recordul de cădere libere îl deţine ‘Cara’, un câine al armatei canadiene care, alături de stăpânul său, a sărit cu paraşuta din avion la peste 9 kilometri înălţime. În acelaşi mod ar fi putut intra în Abbottabad soldatul patruped, potrivit ziarului The New York Times.

[nggallery id=27]

Câinele anonim care a participat direct la asalt alături de membrii de comandă decoraţi, ar fi putut să detecteze posibili explozibili şi capcane ascunse în casă. Ori să evite ca în primele momente ale atacului, ocupanţii casei să încerce să fugă: ciobănescul german sau elveţian poate fugi de două ori mai repede decât un om. Iar dacă sare asupra unei persoane, poate cu greutatea sa să o doboare la pământ. Pot mirosi o persoană de la o distanţă de peste 3 kilometri.

Mirosul lor extraordinar – de 40 de ori mai puternic decât al unui soldat biped – poate detecta dacă sunt oameni în interiorul unei clădiri de la peste 3 km distanţă. Sau îi poate descoperi în ascunzătoarea lor, oricât de adâncă ar fi.

Este foarte posibil ca trupele SEAL să fi crezut că Ben Laden, asemeni lui Saddam Hussein când a fost capturat, să fi stat ascuns într-o groapă în pământ. Ceea ce pentru un câine de elită nu este nicio problemă.

Câinii nu sunt o noutate în armata americană. Au participat la lupte încă de pe vremea războiului civil şi al primului război mondial. Deşi munca lor nu a fost recunoscută în mod oficial, până în 1942, în plină implicare a SUA în al doilea război mondial. Actualii câini-soldat dispun de un un echipament mult mai performant decât strămoşii lor: ochelari de protecţie, vestă antiglonţ, localizatoare GPS şi jachetă antiaeriană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.