Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor

O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.

Atribut indispensabil existenţei tuturor organismelor vii, ceasul biologic (bioritmul sau ritmul circadian) permite sincronizarea cu o zi de 24 de ore, definită prin alternanţa zi/noapte. Toate funcţiile biologice principale sunt controlate de acest sistem: ciclul veghe-somn, sistemele cardiovascular, digestiv şi imunitar, dar şi secreţiile hormonale, performanţele cognitive, etc.

Viteza ceasului nu este aceeaşi la toate speciile. La om, creierul o stabileşte între 23h30 şi 24h30. În fiecare zi, ciclul lumină-întuneric corectează, în funcţie de fiecare individ în parte, avansul sau întârzierea faţă de durata zilei de 24 de ore.

Cercetători de la Harvard Med School din Boston (SUA) au măsurat lungimea ciclului ceasului circadian la 52 de femei şi 105 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani. Participanţii la test au fost observaţi între două şi şase săptămâni, într-un mediu special, în absenţa informaţiilor despre timp, pentru a determina viteza ciclului ceasului lor biologic.

În colaborare cu Claude Gronfier, de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), echipa americană a arătat că ceasul biologic al femeilor este mai rapid decât cel al bărbaţilor: durata ciclului circadian la femei este, în medie, mai scurt cu şase minute decât la bărbaţi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile au şanse de 2,5 ori mai mari decât bărbaţii să aibă un ritm circadian sub 24 de ore. Este un decalaj faţă de durata zilei care necesită „potrivirea” zilnică a ceasului.

„Acest rezultat ar putea explica de ce femeile se trezesc de obicei mai devreme”, spune Claude Gronfier: dacă nu are loc efectiv „potrivirea” ceasului, ceasul femeilor o ia înainte zilnic, iar ele simt nevoia să se culce şi să se trezească ceva mai devreme decât în ajun.

Desincronizarea între ora biologică şi ora reală de culcare poate explica şi de ce insomnia afectează mai mult femeile decât bărbaţii, potrivit cercetătorului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.