China-Vatican, un pas spre dialog

Dosarul privind China este unul dintre cele mai importante pentru Sfântul Scaun, din cauza dificultăţilor înregistrate anul trecut şi a unor posibile noi consacrări episcopale nelegitime în următoarele luni.

În acest context, este importantă „strângerea de mână” care ar putea avea loc la 2 iunie, la Palatul Quirinale, între „premierul” Vaticanului Tarcisio Bertone /cardinal secretar de stat al Vaticanului/ şi viitorul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, actualul număr doi al preşedintelui Hu Jintao, comentează La Stampa într-un editorial de miercuri.

La 2 iunie se va organiza recepţia tradiţională de Ziua naţională a Italiei, precedată de un concert şi devenită deosebit de solemnă datorită festivităţilor de aniversare a 150 de ani de la unitatea Italiei. Vor participa aproximativ 70 de şefi de stat străini, printre care şi vicepreşedintele SUA Joe Biden si omologul său de la Beijing.

S-a vorbit şi despre acest lucru în cursul întrevederii de marţi de la Vatican dintre secretarul de stat Tarcisio Bertone şi ministrul italian de externe Franco Frattini.

Şeful diplomaţiei italiene l-a informat pe Bertone asupra alarmei privind terorismul, după uciderea lui ben Laden, şi despre angajamentul asumat de guvernul italian pentru protecţia creştinilor în ţările în care aceştia sunt expuşi riscului.

S-a vorbit despre războiul din Libia şi revoltele din Siria, dar şi despre Egipt, unde întreprinzătorul copt Naguib Sawiris, magnatul telecomunicaţiilor, vrea să creeze un partid care apără creştinii.

S-a menţionat cu îngrijorare situaţia din Pakistan. În ceea ce priveste Irakul, guvernul a informat Sfântul Scaun că intenţionează să încurajeze investiţiile pentru reconstrucţie în zonele în care există, de asemenea, creştini, pentru a se evita emigrarea acestora.

Având în vedere situaţia complicată a relaţiilor dintre China şi Vatican, după criza de anul trecut, interlocutorii Sfântului Scaun s-au arătat foarte interesaţi de prezenţa, printre oaspeţii preşedintelui Giorgio Napolitano la Palaltul Quirinale, a lui Xi Jinping, politicianul care în termen de doi ani ar trebui să fie ales la conducerea Partidului Comunist Chinez iar apoi preşedinte al Chinei.

Se va face în aşa fel ca Bertone, şi el invitat la recepţie, să-l poată saluta şi face schimb de opinii, precizează La Stampa.

Papa Benedict al XVI-lea l-a promovat marţi pe arhiepiscopul Fernando Filoni, actualul substitut pentru afacerile generale ale Secretariatului de Stat, în funcţia de prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor (Propaganda Fide).

El va trebui să se ocupe de dosarul China, având în vedere că noua sa congregaţie are jurisdicţie asupra Bisericilor din teritoriile misionare. Filoni, care îl are drept numărul doi pe arhiepiscopul chinez Savio Hon Tai-Fai, cunoaşte deja bine situaţia având în vedere că a lucrat la nunţiatura din Filipine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.