EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Companiile muntenegrene au încăput pe mâinile oligarhilor

0

Urmările „privatizării în stil muntenegrean” pot fi comparate cu o calamitate, în condiţiile în care în cadrul acestui proces au dispărut practic vreo 20 de mari companii ale ţării, care asigurau creşterea economică în a doua jumătate a secolului XX.

Au fost privatizate şi companii-monopol, între care Telekom sau „Jugopetroľ, şi chiar 45% din Elektroprivreda. De cele mai multe ori, privatizarea fiecăreia dintre aceste companii a fost însoţită de scandaluri şi dispute, informează Deutsche Welle.

De regulă, proprietăţile de stat sau publice erau cumpărate de magnaţi locali, adesea ascunşi în spatele diverselor companii offshore, sau de oameni de afaceri străini, preponderent ruşi.

De exemplu, cea mai mare întreprindere din Muntenegru, Combinatul de Aluminiu din Podgorica a fost cumpărat în 2005 de oligarhul rus Oleg Deripaska, pentru aproape 50 de milioane de euro. Promisele investiţii de câteva sute de milioane de euro nu au mai avut loc, iar prin diverse subvenţii şi garanţii Muntenegru i-a oferit în ultimii ani lui Deripaska o sumă de câteva ori mai mare decât cea pe care acesta o plătise pentru combinat.

Şi mai nefaste s-au dovedit consecinţele privatizării uzinei metalurgice din Nikš ić şi a hotelurilor de pe litoralul muntenegrean. Magnatul din Podgorica, Dragan Brkovic, trebuia să investească 64 de milioane de euro în complexul hotelier „Boka” din Herceg Novi, însă nu a investit niciun cent. Drept rezultat, acest oraş turistic pur şi simplu dispare de pe harta Europei.

O parte imensă dintre proprietăţi a trecut, în cadrul aşa-zisei privatizări de tip voucher, în mâinile fondurilor de privatizare, fapt catalogat din nou drept eşec de către cunoscutul om de afaceri Goran Djurovic. „Şi în acest caz au avut loc afaceri dubioase”, afirmă Djurovic pentru Deutsche Welle.

„Managementul s-a dovedit destul de incompetent şi nu s-a priceput să manevreze capitalul care a ajuns în mâinile sale. În opinia lor, singura soluţie era vânzarea unui volum imens de proprietăţi.

Vedem astăzi că se vând hoteluri şi întreprinderi care altădată era giganţi de stať, constată, dezamăgit, omul de afaceri.

Timp de ani de zile businessmenii muntenegreni asigurau opinia publică de faptul că, în realitate, ei nu vând companiile, ci îi atrag pe investitori. Astăzi, ei refuză să recunoască consecinţele acţiunilor lor şi nu vor să explice unde au dispărut cele circa 2,5 miliarde de euro. Guvernul de la Podgorica declară doar că „în linii mari, privatizarea a avut o influenţă pozitivă asupra construirii noii structuri economice a ţării”.

În opinia expertului Milenko Popovic, profesor la Universitatea „Mediteran” din Podgorica, procesul de tranziţie a adus această ţară într-un capitalism oligarhic. Acest lucru a distrus economia muntenegreană, care a devenit ulterior total dependentă de investiţiile străine.

„Acest sistem depinde de investiţiile străine directe, ceea ce înseamnă că el nu poate menţine nici măcar o stabilitate macroeconomică de bază”, explică Popovic pentru postul de radio german.

Popovic este de părere că, din cauza corupţiei şi modelului greşit de privatizare, în faţa cărora uşa ţării sale este larg deschisă, Muntenegru s-a pomenit într-un sistem care este mai rău nu doar decât un socialism autonom, ci chiar şi decât socialismul de tip sovietic.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.