Democrat-liberalii din teritoriu, împărţiţi între cele trei moţiuni de la Convenţia Naţională

Peste 1.400 de delegaţi din toate judeţele ţării vor participa, la sfârşitul acestei săptămâni, la Convenţia Naţională a Partidului Democrat Liberal, care trebuie să îşi desemneze preşedintele formaţiunii şi noul Birou Permanent Naţional.

În cursa pentru preşedinţia PDL s-au înscris, cu moţiuni, actualul lider al formaţiunii, Emil Boc, secretarul general Vasile Blaga şi deputatul Theodor Paleologu.

De pe 11 aprilie, când s-au înscris oficial în cursa internă din partid, cei trei au mers în filialele din ţară şi şi-au prezentat moţiunile, ideile şi proiectele, pentru ca democrat-liberalii din teritoriu să le cunoască pentru a le susţine sau nu la Convenţia Naţională.

Dacă unii lideri de filiale şi-au exprimat deja susţinerea pentru unul sau altul dintre candidaţi, marea majoritate a organizaţiilor judeţene PDL lasă la latitudinea delegaţilor la Convenţie ce moţiune să susţină.

Unele filiale şi-au anunţat opţiunile, altele au decis să acorde votul celor trei moţiuni pentru a putea fi prezentate în Convenţia Naţională, lăsând membrii lor să aleagă la momentul respectiv viitorul lider.

Colegiul Director Judeţean al PDL Suceava a decis, prin vot secret, ca toate cele trei moţiuni să fie susţinute la Convenţia Naţională. Pentru susţinerea moţiunii lui Emil Boc s-au exprimat toţi cei 87 de membri prezenţi la şedinţa Colegiului Director Judeţean, pentru cea a lui Vasile Blaga au votat 51 de membri, iar pentru moţiunea lui Theodor Paleologu – 47 de membri. Judeţul Suceava va fi reprezentat la Convenţia Naţională de 47 de democrat-liberali.

La începutul lunii mai, Colegiul Director al organizaţiei PDL Buzău decidea şi el, prin vot secret, susţinerea celor trei moţiuni, cea a lui Vasile Blaga – „O Românie dreaptă, o Românie europeană” – bucurându-se de sprijinul a peste 90% din cei 87 de membri ai Colegiului, după cum declara la acea vreme secretarul general al filialei, Liviu Mocanu. Tot el preciza atunci că peste 50% din delegaţii la Convenţie vor fi primari ai localităţilor din judeţ.

Biroul Permanent Judeţean al PDL Neamţ a stabilit, la rândul său, ca delegaţii din filială să îl susţină pe Emil Boc pentru încă un mandat de preşedinte al partidului. La ultima şedinţă a Biroului Judeţean au fost stabiliţi şi cei 38 de delegaţi care vor participa la alegerile interne de la sfârşitul acestei săptămâni. De altfel, liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a anunţat că va candida pentru un post de vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal la Convenţia Naţională.

Delegaţii filialei judeţene Gorj a PDL nu au stabilit pe care dintre cei trei candidaţi la preşedinţia partidului îl vor susţine, toate moţiunile fiind acceptate de Colegiul Director al organizaţiei. Purtătorul de cuvânt al PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a declarat că fiecare dintre cei 23 de delegaţi gorjeni vor putea vota cum vor dori, fără a le fi impus un anumit candidat. „Organizaţia nu susţine un candidat anume.

În urma voturilor membrilor Colegiului Director al PDL Gorj pe cele trei moţiuni, cele mai multe voturi le-a obţinut Vasile Blaga, fiind urmat de Emil Boc şi de Theodor Paleologu”, a spus Dan Vâlceanu. Potrivit acestuia, preşedintele organizaţiei PDL Câlnic, Dumitru Bejinaru, este singurul democrat-liberal din Gorj care s-a înscris în cursă pentru un loc în Comisia Naţionala de Revizie şi Control a PDL, el beneficiind de sprijinul filialei judeţene.

Filiala judeţeană Botoşani a PDL va susţine, la Convenţia Naţională, toate cele trei moţiuni depuse de candidaţii pentru funcţia de preşedinte al partidului. Fiecare dintre cei 27 de delegaţi la Convenţie îşi va putea exprima liber votul. Oficialii organizaţiei susţin, însă, că majoritatea delegaţilor va opta pentru Emil Boc. „Eu voi vota Emil Boc pentru că am fost sprijinit în proiectele mele.

Am nevoie şi eu să ajut primarii din colegiu, iar, din postura de prim-ministru, domnul Emil Boc a reuşit să facă acest lucru, a avut deschidere şi disponibilitate”, a precizat vicepreşedintele filialei, Cătălin Obuf Buhăianu, care consideră că, avându-l pe Emil Boc preşedinte, PDL poate continua reformele începute. Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, susţine însă că, în urma analizei celor trei moţiuni, a fost atras de proiectul lui Theodor Paleologu. „Mie mi-a plăcut o chestiune în moţiunea susţinută de domnul Paleologu. S-a insistat foarte mult pe descentralizare, pe cultură şi pe liberalism. Aceste trei valori îmi sunt şi mie foarte dragi”, a afirmat Ţâbuleac.

Preşedintele organizaţiei PDL Teleorman, Lucian Militaru, a declarat în schimb că va vota cu Vasile Blaga şi moţiunea prezentată de acesta. „Sigur, ştiind prin ce a trecut premierul Emil Boc din cauza măsurilor dure luate ca să depăşim criza, pot avea o problemă, dar, aşa cum am precizat şi când dânsul şi-a prezentat moţiunea la Alexandria, eu am decis pentru cine optez. (…) Motivul este unul singur şi anume dorinţa de a avea în continuare un partid puternic”, a afirmat Militaru. În opinia sa, nu este nevoie de o poziţie comună a delegaţiei celor 26 de democrat-liberali din Teleorman, „fiecare urmând să voteze, secret, în funcţie de proiectele candidaţilor la şefia partidului”.

Organizaţia Cluj a PDL pare decisă să-l susţină pe Emil Boc pentru un nou mandat de preşedinte al PDL. Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat că argumentele sale pentru susţinerea actualului preşedinte al partidului se referă la faptul că Emil Boc a câştigat atât bătăliile electorale, cât şi lupta cu criza. „Pentru organizaţia PDL Cluj lucrurile sunt evidente.

În mod clar întreaga organizaţie îl susţine pe Emil Boc şi când spun acest lucru am în vedere două chestiuni foarte importante: anume ce a făcut Emil Boc pentru PDL, şi aici mă refer la faptul că PDL împreună cu Emil Boc a câştigat toate bătăliile electorale, ba mai mult, din punct de vedere al abordărilor economice, Emil Boc a câştigat bătălia cu ceea ce a însemnat criza economică din România”, a precizat Daniel Buda. El s-a declarat convins că toate voturile celor 49 de delegaţi clujeni vor fi pentru Emil Boc şi că niciun delegat clujean nu va vota cu vreunul dintre ceilalţi doi candidaţi – Vasile Blaga sau Theodor Paleologu.

La Călăraşi, preşedintele organizaţiei judeţene PDL, deputatul Stelian Fuia, spune că susţine tot candidatura lui Emil Boc. „Eu, personal, (…) susţin candidatura lui Emil Boc (…) şi cred că ar fi benefic pentru partid ca atât Emil Boc, cât şi Vasile Blaga să facă echipă împreună. Eu cred că (Emil Boc – n.r.) este bine să continue munca în partid până la viitoarele alegeri”, a precizat Stelian Fuia.

Delegaţii filialei Hunedoara pot vota pentru oricare dintre cei trei candidaţi, în funcţie de ceea ce le dictează conştiinţa, preşedintele organizaţiei, Dorin Gligor, menţionând însă că el îl susţine pe Emil Boc, fiind unul dintre semnatarii moţiunii acestuia. „Nu este un secret că, personal, am semnat moţiunea depusă de Emil Boc încă din momentul iniţierii acesteia.

Organizaţia PDL Hunedoara va fi prezentă la Bucureşti cu 24 de delegaţi. Fiecare va vota personal. Eu am ajuns preşedinte (al PDL Hunedoara – n.r.) cu voinţa şi încrederea pe care mi-au acordat-o colegii. Cred că este important şi pentru ei faptul că eu am semnat această moţiune”, a declarat liderul PDL Hunedoara. Potrivit acestuia, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al PDL sunt oameni valoroşi. „Au fost candidaţi convingători şi mă bucur că în această competiţie pentru alegerea preşedintelui PDL, autentică şi democratică, sunt trei candidaţi de certă valoare”, a spus Dorin Gligor.

Organizaţia judeţeană Sălaj a PDL a validat toate cele trei moţiuni ale candidaţilor, liderul filialei, Lucian Bode, precizând că îl va vota pe Emil Boc pentru un nou mandat, dar că ceilalţi 20 de delegaţi „vor vota ceea ce e mai bine pentru partid”.

„Am acordat în unanimitate votul de validare tuturor celor trei moţiuni şi pentru simplul fapt că au făcut un efort de a veni în organizaţia noastră, cunoscându-şi de la început şansele de a obţine voturi. (…) În ceea ce priveşte votul, nu există nicio prevedere statutară în care organizaţia să decidă că se votează cu X sau Y. Există opţiuni. Astea sunt opţiuni personale. Opţiunea mea personală rămâne nemodificată, pentru Emil Boc. În ceea ce-i priveşte pe colegi, sunt convins că vor vota ceea ce e mai bine pentru partid”, a afirmat Lucian Bode.

Colegiul Director al PDL Harghita a decis susţinerea la Convenţia Naţională a moţiunilor lui Emil Boc şi Vasile Blaga. Preşedintele PDL Harghita, Vasile Mihalcea, a declarat că cei 15 delegaţi din judeţ vor avea de ales dintre cei doi candidaţi şi vor putea vota „aşa după cum le dictează conştiinţa”, nefiind decisă susţinerea doar a unei singure persoane. „Aşa a decis Colegiul Director, ca ambele moţiuni să fie susţinute. Acum ei vor vota după cum le dictează conştiinţa”, a spus liderul PDL Harghita.

Liderul democrat-liberalilor prahoveni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, reafirmă că organizaţia judeţeană a PDL îl va susţine pe Emil Boc în cursa pentru şefia partidului. Potrivit preşedintelui PDL Prahova, motivele pentru care delegaţii acestei organizaţii îl vor vota pe actualul lider sunt „curajul” manifestat prin luarea unor decizii dificile în perioada de recesiune, dar şi faptul că acesta a ieşit „fără înfrângere” din toate competiţiile electorale.

„Emil Boc face parte din echipa de tineri promovaţi de Traian Băsescu şi aruncaţi în luptă la alegerile locale din 2004. Emil Boc s-a validat în alegeri atât la Primăria Clujului, cât şi ca preşedinte de partid, ieşind fără înfrângere din toate competiţiile electorale. Este un om curat, care a avut curajul să ia decizii dificile de reformă a statului, decizii care au reuşit să scoată România dintr-o profundă recesiune economică”, a declarat Roberta Anastase.

Reprezentanţii PDL Satu Mare vor vota cum vor dori la alegerile pentru noua conducere a partidului, purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Dăliana Lazăr, declarând că nu s-a impus susţinerea unui anumit candidat. Organizaţia de partid din Olt va sprijini candidatura lui Emil Boc, după cum a precizat preşedintele acesteia, Darius Vâlcov. „Opţiunea mea este clară şi fără echivoc pentru domnul Emil Boc.

Am încredere în reformele pe care Guvernul condus de domnul Boc le-a făcut şi sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară. Aş vrea să nu uităm că, atunci când Traian Băsescu a fost ales preşedinte al ţării, la conducerea partidului l-a lăsat pe Emil Boc, cu care a avut un parteneriat corect de-a lungul atâtor ani. Este păcat să nu susţinem un om care a avut curajul, ca prim-ministru, să facă atâtea reforme fundamentale pentru România, să nu îl susţinem să ducă acum partidul mai departe, pe baza acestor reforme care pe viitor îşi vor arăta roadele”, a declarat Vâlcov.

Liderul PDL Olt a precizat că, din discuţiile sale cu colegii de partid din filiala judeţeană, aceştia au spus că îl vor susţine tot pe Emil Boc pentru şefia partidului. Senatorul Gabriel Berca, preşedintele organizaţiei judeţene a democrat-liberalilor băcăuani, apreciază că delegaţii judeţului Bacău la Convenţia Naţională a PDL vor susţine, în marea lor majoritate pe actualul preşedinte al partidului, Emil Boc, în obţinerea unui nou mandat pentru această funcţie.

Potrivit acestuia, ”doar prezenţa unor oameni din generaţia 35-45 de ani, necompromişi prin acţiune ori discurs, în Biroul Naţional al PDL, va permite reinventarea credibilităţii partidului pierdută, pe nedrept, din cauza măsurilor anticriză luate de Guvern”.

În cazul delegaţiei organizaţiei judeţene a PDL Giurgiu, aceasta nu va avea un mandat scris privind votul pentru alegerea preşedintelui partidului, dar liderul organizaţiei judeţene spune că este semnatarul moţiunii lui Emil Boc şi speră ca şi ceilalţi delegaţi să susţină acelaşi candidat. ”Eu sper să voteze după mine, normal.

Din punct de vedere statutar fiecare delegat va fi aprobat în Biroul Permanent Judeţean şi nu va avea un mandat scris, astfel încât fiecare să voteze într-un anumit mod, dar în cadrul discuţiilor pe care le-am avut eu sunt semnatarul moţiunii Emil Boc, sunt pentru continuitate, sunt pentru a avea încredere în noul proiect Emil Boc – Traian Băsescu, care înseamnă câştigarea alegerilor în 2012 atât parlamentare, cât şi locale şi continuitatea la guvernare”, a declarat preşedintele PDL Giurgiu, Marin Anton. Delegaţia PDL Giurgiu va fi formată din 25 de delegaţi din care vor face parte cei trei parlamentari de Giurgiu, respectiv deputatul Victor Boiangiu, deputatul Dan Pasat şi senatorul Cezar Măgureanu, cei şapte primari PDL din judeţ şi reprezentanţi ai organizaţiilor de partid cu cele mai bune rezultate.

Filiala PDL Bistriţa-Năsăud va avea la Convenţia Naţională 30 de delegaţi, preşedintele organizaţiei, Ioan Oltean, declarându-se un susţinător al moţiunii lui Emil Boc. Cei 14 delegaţi care vor reprezenta organizaţia PDL Covasna la Convenţia Naţională de la Bucureşti vor vota ”conform propriei conştiinţe”, după cum a declarat liderul filialei judeţene, Dan Manolăchescu. Acesta a precizat că, în urma consultărilor avute cu organizaţiile teritoriale, PDL Covasna a semnat în luna martie pentru susţinerea moţiunii actualului preşedinte al PDL, Emil Boc, dar modul efectiv în care va vota fiecare delegat la Convenţie este imposibil de monitorizat.

Tot spre premierul Emil Boc se îndreaptă şi susţinerea organizaţiei PDL Dâmboviţa. Vicepreşedintele PDL Dâmboviţa Marin Antonescu susţine că 90% dintre organizaţiile locale din judeţ au semnat pentru susţinerea moţiunii lui Emil Boc la Convenţia PDL. Pe de altă parte, doi dintre deputaţii de Dâmboviţa, Gheorghe Albu şi Iulian Vladu, şi-au exprimat susţinerea pentru Vasile Blaga la şefia partidului.

Preşedintele filialei Braşov a PDL, George Scripcaru, a declarat că delegaţii din judeţ la Congresul partidului din 14 – 15 mai vor susţine şi ei moţiunea lui Emil Boc.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan, a afirmat că cei 25 de delegaţi democrat – liberali vâlceni îi vor susţine la Convenţia din Bucureşti în „mod paritar, atât pe Blaga, cât şi pe Boc”.

„Suntem una dintre organizaţiile PDL care nu şi-au definit o opţiune unitară. Fiecare dintre cei 25 de delegaţi vâlceni vor vota aşa cum consideră de cuviinţă. Din câte am înţeles eu discutând cu colegii mei se va merge în mod paritar şi cu Vasile Blaga, şi cu Emil Boc. Eu, de exemplu, voi vota moţiunea lui Blaga. În altă ordine de idei, opinia mea este că dacă totuşi domnul Boc va câştiga lupta în partid ar trebui ca în perioada următoare să-şi dea demisia din funcţia de premier, pentru ca partidul, pe viitor, să poată contoriza capitalul electoral provenit din redresarea economică”, a precizat Jurcan.

În ceea ce priveşte judeţul Iaşi, acesta va avea 35 de reprezentanţi la alegerile noului preşedinte al PDL.

PDL Constanţa a decis să susţină la Convenţia Naţională moţiunile lui Emil Boc şi Vasile Blaga. Colegiul Director al Organizaţiei Judeţene PDL Constanţa a decis, la începutul lunii mai, prin vot secret, să susţină moţiunile „România dreaptă. România puternică”, a lui Emil Boc, şi „O Românie dreaptă, o Românie Europeană”, prezentată de Vasile Blaga.

Potrivit preşedintelui organizaţiei judeţene PDL, Christian Gigi Chiru, cele două moţiuni au primit câte 40 % din voturile membrilor Colegiului Director, în timp ce moţiunea lui Theodor Paleologu a fost susţinută de doar 9 % dintre membri. „Aceasta este decizia finală şi punctul de vedere cu care mergem la Convenţia Naţională a PDL cu cei 33 de delegaţi. Cum vom vota şi ce se va vota în Convenţie vom vedea acolo. Conform statutului, nu se poate da un mandat imperativ delegaţilor”, a declarat liderul judeţean al PDL Constanţa.

Fiecare delegat al PDL Caraş-Severin va vota conform propriei conştiinţe la Convenţia Naţională de la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat liderul organizaţiei, Sorin Frunzăverde. „Fiecare delegat al organizaţiei PDL Caraş-Severin va vota propriei conştiinţe. Nu am făcut presiuni în sensul de a vota o moţiune sau alta. E firesc ca fiecare delegat să voteze pe cine doreşte”, a precizat Sorin Frunzăverde, care s-a declarat un susţinător al moţiunii lui Vasile Blaga.

Preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, a declarat că organizaţia judeţeană este în totalitate alături de Vasile Blaga, toţi cei 33 de delegaţi la Convenţia Naţională fiind alături de acesta. „Domnul Vasile Blaga la conducerea PDL este o schimbare necesară şi un viitor preşedinte care poate să conducă partidul spre a câştiga alegerile care urmează. Vasile Blaga, ca preşedinte al PDL, are disponibilitatea de a negocia cu celelalte partide şi ar fi mult mai uşor să formeze un guvern după alegeri”, a declarat liderul PDL Bihor. AG

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.