EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Dumitru Costin susţine că BNS va sesiza OIM şi CE în legătură cu nerespectarea directivelor europene în legislaţia muncii

0

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a anunţat, joi (12 mai) , că juriştii organizaţiei sindicale analizează modul în care Codul muncii respectă directivele europene în domeniu şi convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), ratificate de ţara noastră.

Costin a spus că, deşi analiza va fi terminată la sfârşitul lunii, au fost descoperite o serie de nereguli, astfel că BNS va sesiza Comisia Europeană (CE) şi OIM.

”Din evaluările preliminare pe care le avem, acest audit va sublinia încălcări ale directivelor europene.

Vom sesiza Comisia Europeană şi OIM pentru că cel puţin drepturile şi libertăţile sindicale sunt profund afectate de forma aprobată a aşa-zisului Cod de dialog social. Sunt evidente elementele de natură restrictivă prezente în Cod şi în exercitarea dreptului la libera asociere a lucrătorilor din România”, a declarat Dumitru Costin, joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a afirmat că a discutat în urmă cu zece zile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cu cei ai Comisiei Europene, care i-au promis că, dacă auditul va fi bine argumentat şi va avea toate justificările necesare, cele două foruri vor cere Guvernului să modifice din nou legislaţia muncii şi să o pună în acord cu directivele europene.

Potrivit lui Costin, BNS a elaborat deja cinci proiecte legislative, printre care se numără şi un nou Cod al muncii, care, până în 23 mai, ar trebui să fie parcurs şi de comisia de specialitate din Camera superioară a Parlamentului.

”Nu este un Cod rigid, ci unul echilibrat. Nu presupune măsuri de natura protecţiei excesive a lucrătorilor, chiar şi în situaţiile în care nu sunt performanţi, ci, dimpotrivă, îşi propune să îşi introducă nişte mecanisme clare, coerente, echilibrate, care să ducă la un echilibru între angajat şi angajator”, a spus Costin.

Acesta a explicat că principiul potrivit căruia un angajat îşi poate schimba angajatorul dacă nu-i convin condiţiile nu este unul sănătos, deoarece, dacă oamenii pleacă în străinătate sau se tot mută de la o firmă la alta, nu va exista coerenţă în plata contribuţiilor sociale, de pensii sau de şomaj, din care sunt plătiţi milioane de oameni.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.