EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

ETA cere votul pentru Bildu şi agită campania electorală

0

Organizaţia separatistă bască ETA şi legăturile acesteia cu coaliţia Bildu apar din nou în actualitatea campaniei electorale pentru alegerile din 22 mai, după ce Ander Errandonea, terorist eliberat după 25 de ani de închisoare, a ţinut să agite o pancartă în sprijinul platformei.

Cotidienele spaniole de miercuri consideră că faptele agită situaţia în campania electorală şi nu fac decât să aducă mai multe dovezi potrivit cărora Bildu are legături cu separatiştii basci şi nu ar fi trebuit să i se permită să-şi prezinte listele de candidaţi la scrutinul din Ţara Bascilor şi Navarra.

Fotografia unui veteran al ETA care a ieşit din închisoare purtând o pancartă în favoare Bildu a intrat brusc în campania electorală şi a atras atenţia numeroşilor lideri politici, semnalează cotidianul El Pais. Ander Errandonea, eliberat după o pedeapsă cu 25 de ani de închisoare, a agitat o pancartă pe care cerea votul pentru Bildu, cu sloganul „independenţă şi socialism”.

ETA cere votul pentru Bildu şi scoate în evidenţă decizia celor şase magistraţi ai Curţii Constituţionale care au permis participarea platformei la alegerile locale, consideră cotidianul El Mundo.

Apreciind că o imagine poate valora, ca şi în acest caz, mai mult decât o mie de cuvinte sau argumente, publicaţia arată că fotografia de pe prima pagină de miercuri indică foarte clar de ce Ander Errandonea a ţinut să fie fotografiat cu o pancartă a Bildu la ieşirea din închisoare.

ETA-Bildu îşi bate joc de Curtea Constituţională, semnalează şi cotidianul ABC, după ce cunoscutul membru al ETA face campanie, la ieşirea din închisoare, coaliţiei acceptate de Curte. Cotidianul spaniol mai arată că Tribunalul Suprem consideră că magistraţii Curţii şi-au depăşit atribuţiile când au analizat din nou probele referitoare la legăturile Bildu cu separatiştii basci.

Guvernul are la dispoziţie 24 de ore pentru a contesta participarea Bildu la alegeri, scrie cotidianul La Razon pe prima pagină, după ce Partidul Popular (de opoziţie la nivel central) a cerut să se acţioneze împotriva coaliţiei, după apariţia pancartei de sprijin în mâinile lui Ander Errandonea. Ziarul insistă că ETA cere votul pentru Bildu şi îşi întreabă cititorii dacă mai este nevoie de alte probe în acest sens.

Serviciile juridice ale statului studiază modul în care Ander Errandonea a cerut sprijinul pentru Bildu, informează cotidianul catalan El Periodico, semnalând de asemenea poziţia principalei formaţiuni de opoziţie, care consideră că fotografia lui Errandonea cu pancarta respectivă nu este decât o dovadă în plus pentru scoaterea coaliţiei în ilegalitate.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.