Fiul cel mai mic al lui Ben Laden a dispărut în timpul raidului american din 2 mai

O rudă a lui Osama ben Laden a dispărut în timpul raidului american în care şi-a pierdut viaţa liderul Al Qaida, susţin oficiali pakistanezi din domeniul securităţii, adâncind confuzia cu privire la soarta unuia din fiii acestuia, poreclit „prinţul moştenitor al terorii”, scrie Daily Telegraph în ediţia de marţi.

Aceste detalii intervin după ce trei dintre văduvele lui Ben Laden, aflate în prezent în custodie pakistaneză, au declarat anchetatorilor că unul dintre fiii lui Ben Laden nu a mai fost văzut de la raidul din 2 mai.

Declaraţiile au generat temerile că Hamza – fiul cel mai tânăr şi totodată cel mai apropiat confident al liderului Al Qaida – a reuşit să evite capturarea.

Casa Albă a susţinut iniţial că Hamza, 20 de ani, a fost ucis la vila din Abbottabad, situată la aproximativ 30 de mile de Islamabad, capitala Pakistanului. Ulterior însă, oficialii au precizat că fratele acestuia, Khalid, în vârstă de 22 de ani, a fost cel ucis.

Luni seară, o sursă din serviciile de informaţii de la Islamabad a declarat pentru The Daily Telegraph: „Nu ştim dacă a fost fiul său. Cineva, o persoană, poate să fi fost în complex, despre care nu ştim – dacă e să credem ceea ce ni se spune”.

Ben Laden, care a fost căsătorit de cinci ori, a avut peste 24 de copii. Nimeni nu ştie cu siguranţă cine se afla în casa unde ben Laden a locuit, ascuns, timp de cinci ani. S-a relatat însă că mama lui Hamza, Khairiah Sabar, se află printre membrii familiei lui Ben Laden aflaţi în custodie pakistaneză.

Deşi era cel mai tânăr fiu al lui ben Laden, Hamza este descris drept „prinţul terorii”, de către parlamentarul britanic conservator Patrick Mercer.

Hamza a apărut pe un site extremist pentru a marca a treia aniversare a atentatelor cu bombă din 7 iulie de la Londra, în care şi-au pierdut viaţa 52 de oameni, citind un poem în care făcea apel la „distrugerea” Americii, Marii Britanii, Franţei şi Danemarcei.

Agenţiile de informaţii cred că Hamza era pregătit pentru a deveni un posibil viitor lider Al Qaida şi că a fost implicat în asasinarea liderului moderat pakistanez Benazir Bhutto, în 2007.

La peste o săptămână după ce nevestele lui ben Laden şi 12 copii au fost ridicaţi din vila din Abbottabad, anchetatorii CIA nu i-au putut încă investiga pentru a afla detalii esenţiale, însă cred că li se va permite curând să le ancheteze pe femeile aflate acum în custodie pakistaneză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.