Hugo Chavez a sprijinit politic şi material gherila columbiană FARC

A doua zi după ce guvernul columbian l-a extrădat Venezuelei pe Walid Makled, un presupus traficant de droguri venezuelan, Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) britanic a deschis o cutie a Pandorei care ar putea afecta recent restabilitele relaţii între Columbia şi Venezuela.

Raportul „The FARC Files: Venezuela, Ecuador and the Secret Archive of Raúl Reyes” al IISS arată că Hugo Chavez a promis ‘300 de milioane de dolari’, în 2007, Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), le-a oferit sprijin politic şi acces teritorial, notează miercuri ziarul ABC.

Timp de doi ani IISS a analizat mii de documente conţinute în cele trei computere portabile, două CD şi trei USB descoperite în taberele gherilei FARC în care a fost ucis numărul doi al organizaţiei ‘Raúl Reyes’, la 1 martie 2008, într-o operaţiune militară columbiană desfăşurată pe teritoriul ecuadorian.

Uciderea lui Reyes pe acest teritoriu a dus la ruperea relaţiilor cu Ecuadorul şi Venezuela, ţări acuzate de colaborare cu FARC. Atât Quito cât şi Caracas au negat aceste relaţii. Computerele lui Reyes şi credibilitatea lor au fost puse la îndoială, deşi Interpolul a validat informaţia.

Dar potrivit Institutului, citat de portalul de internet columbian – lasillavacia.com – la câteva luni după operaţiunea Fénix în care a fost anihilat Reyes ‘înalţi oficiali ai Ministerului columbian al Apărării au invitat Institutul să realizeze o analiză independentă a materialului.

Anchetatorii au avut acces nerestricţionat la materialul arhivat şi de atunci sunt singurii care au avut control asupra investigaţiei, a procesului de publicare şi la concluziile la care s-a ajuns’.

Raportul relevă că de la venirea la putere, în 2007, a preşedintelui ecuadorian, Rafael Correa, care se presupune că ‘a solicitat şi acceptat fonduri ilegale de la FARC’ în campanie, gherila columbiană a beneficiat de un adevărat „climax” pentru a se infiltra în Ecuador.

Totuşi IISS precizează că deşi FARC au utilizat teritoriul ecuadorian pentru ‘a exporta droguri şi a importa arme’, nu au beneficiat niciodată de un ‘sprijin statal comparabiľ cu cel venit din partea Venezuelei. Raportul aruncă o imagine foarte proastă asupra acestei ţări.

De exemplu, IISS arată că deşi FARC au ajuns în această ţară la frontiera cu Columbia cu mult înainte de Chavez, relaţiile s-au întărit de la venirea acestuia la putere, în 1999. Alianţele au permis FARC să acceadă la partenerii comerciali ai Venezuelei, precum Belarusul sau China, care potrivit IISS ‘şi-au arătat de multe ori interesul pentru a furniza arme’ prin acorduri triangulare în schimbul exporturilor de petrol venezuelene.

Arhivele arată de asemenea că Chavez a furnizat FARC ‘un important sprijin politic pentru a promova legitimitatea sa în străinătate’ şi ‘a submina interesele guvernului columbian” şi le-a permis „să utilizeze liber teritoriul venezuelan’. IISS este centrul de studii pentru securitate cel mai vechi şi prestigios din lume. În pofida credibilităţii sale, răspunsul Venezuelei a fost imediat prin ambasada sa din Londra.

După ce şi-a exprimat ‘mirarea şi preocuparea’ faţă de utilizarea de IISS a unor documente puse în chestiune pentru veridicitatea lor, ambasada a cerut comunităţii internaţionale ‘să nu accepte ca validă folosirea de arhive neverificate de institutul britanic’.

A avertizat totodată că raportul ar putea face parte dintr-o operaţiune de propagandă împotriva Venezuelei, ‘al cărei scop este de a întina procesele pozitive pe care le-a experimentat regiunea’.

Columbia menţine tăcerea deşi computerele au fost predate de actualul preşedinte şi pe atunci ministru al apărării, Juan Manuel Santos, pentru ca un organism serios să investigheze dacă au existat sau nu relaţiile între FARC şi liderul venezuelan Hugo Chavez.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.