EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Judecătoarea Elena Turcu va fi repusă în funcţia de magistrat, a decis CSM

0

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, repunerea Elenei Turcu în funcţia de judecător, luând act de încetarea de drept a suspendării sale din funcţie după ce a fost achitată prin sentinţă definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care era acuzată că a condus autoturismul sub influenţa alcoolului.

Astfel, Elena Turcu va fi repusă în funcţia pe care a deţinut-o anterior la Tribunalul Dâmboviţa şi i se recunoaşte vechimea în magistratură pentru perioada suspendării din funcţie.

De asemenea, CSM a decis sesizarea Comisiei de evaluare pentru a ţine cont atunci când Elena Turcu va fi evaluată de incidentul în care a fost implicată. În ceea ce priveşte plata drepturilor băneşti de care a fost lipsită, CSM susţine că nu este competent în acest sens.

Judecătoarea Elena Turcu a cerut joi CSM să constate încetarea de drept a suspendării sale din funcţie, cu consecinţa repunerii în situaţia anterioară, precum şi plata drepturilor băneşti de care a fost lipsită, după ce a fost achitată de ÎCCJ.

În nota Direcţiei Resurse Umane a CSM, postată pe site-ul instituţiei, se arată că Elena Turcu a fost suspendată de CSM în 8 iulie 2010 ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva acesteia şi că judecătoarea a fost achitată prin sentinţa ÎCCJ din 8 aprilie, rămasă definitivă la 19 aprilie prin nerecurare.

În conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2 din Legea nr. 303/2004, dacă se dispune scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului penal faţă de judecător sau procuror, suspendarea din funcţie încetează, iar acesta este repus în situaţia anterioară, i se plătesc drepturile băneşti de care a fost lipsit pe perioada suspendării din funcţie şi i se recunoaşte vechimea în magistratură pentru această perioadă.

Direcţia Resurse Umane a CSM subliniază că din interpretarea dispoziţiilor legale rezultă că suspendarea din funcţie încetează de drept la data rămânerii definitive a soluţiei de achitare a judecătorului.

În ceea ce priveşte plata drepturilor băneşti, CSM susţine că soluţionarea cererii cu acest obiect este de competenţa Ministerului Justiţiei, iar nu a Consiliului, această din urmă instituţie neavând calitatea de ordonator de credite pentru instanţele judecătoreşti.

În luna aprilie, Elena Turcu a fost achitată de judecătorii ÎCCJ pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.

Purtătorul de cuvânt al ÎCCJ, judecătoarea Georgeta Barbălată, a declarat atunci că, potrivit deciziei magistraţilor, fapta nu este prevăzută de legea penală, ceea ce înseamnă că s-a stabilit că Elena Turcu avea o concentraţie de alcool în sânge care ar atrage o răspundere contravenţională.

Elena Turcu, fost preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, a fost trimisă în judecată, în 4 iulie 2010, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.