Mărul lui Sir Isaac Newton, victimă a numărului mare de turişti

[block]0[/block]

Potrivit legendei, Sir Isaac Newton a elaborat teoria gravitaţiei după ce a văzut un măr căzând dintr-un pom. Cel mai renumit copac din istorie plăteşte astăzi preţul faimei pe care a dobândit-o.

Miile de vizitatori care vin să vadă casa în care a copilărit Sir Isaac dăunează rădăcinilor copacului.

Ca să înflorească în continuare, autorităţile au împrejmuit mărul cu un gard de ramuri de trestie.

Cei care vizitează conacul de secol XVII, Woolsthorpe, de lângă Grantham, Lincolnshire, nu vor mai putea să se întindă sub ramurile lui cum a făcut Newton odinioară, când „a descoperit teoria gravitaţiei”.

National Trust, care deţine micul conac unde s-a născut Newton, a anunţat că gardul a fost conceput pentru a proteja copacul, nu pentru a alunga vizitatorii, adăugând că deşi până acum nu s-au înregistrat pagube, copacul s-ar putea îmbolnăvi.

Numărul vizitatorilor a crescut cu 50 la sută, ajungând la 33.000 pe an în trei ani. Cu cât creşte numărul turiştilor, cu atât solul din jurul pomului şi de deasupra rădăcinilor devine mai compact„. Arborele, care a fost plantat din nou în 1820, după ce a fost smuls din rădăcini de o furtună, a crescut „în forma unui S inversat” – motiv pentru care turiştilor le era deja greu să se apropie de el.

Anne Moynihan de la National Trust a negat zvonurile potrivit cărora gardul ar fi fost amplasat din motive de siguranţă.

„Oamenilor li s-a permis întotdeauna să se plimbe neînsoţiţi prin livada de meri. Vrem doar ca pomul să mai reziste încă 400 de ani”, a spus ea, adăugând că vizitatorilor li se permite să culeagă mere din pom.

Mărul face parte din soiul rar Flower of Kent. Fructele lui sunt verzi şi este plantat în faţa grădinii proprietăţii, putând fi văzut de la fereastra dormitorului lui Newton. Sir Isaac nu a lăsat vreun document în urma lui care să demonstreze că teoria gravităţii a fost inspirată de căderea unui măr.

Povestea a apărut într-o carte publicată în 1727, anul morţii lui Newton, de filosoful francez Voltaire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.