Măsurile lui Medvedev pentru combaterea corupţiei în sistemul judiciar, în atenţia presi ruse

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a propus o măsură pentru ameliorarea sistemului judiciar, şi anume publicarea numelor celor care se adresează instanţelor încercând să-i convingă pe judecători să adopte o decizie sau alta, scriu ziarele moscovite de miercuri.

Rossiiskaia Gazeta semnalează că liderul rus a venit cu o asemenea propunere bazându-se pe practica din SUA, unde cererile neprocesuale adresate instanţei nu doar că se înregistrează, dar judecătorul anunţă şi cine s-a interesat de proces.

Judecătoarea Curţii constituţionale Tamara Morşciakova a pus la îndoială eficienţa iniţiativei prezidenţiale. Expertul consideră că măsura nu va scuti instanţa de presiuni. Ea a sesizat că nu există „un mecanism de control”, prin care să se verifice dacă judecătorii publică toate solicitările. Juriştii sunt de părere că măsurile pot fi eficiente dacă va fi învinsă corupţia, scrie şi Kommersant.

Avocatul Aleksandr Treşcev a spus că instanţele pot deveni independente doar prin anihilarea corupţiei la vârĘ prin angajarea unor judecători profesionişti, „care înţeleg ce-i aceea reputaţie”.

Congresul comunităţilor ruseşti, al lui Dmitri Rogozin, încearcă să pătrundă în realitatea electorală, titrează Nezavisimaia Gazeta. Mişcarea a fost înregistrată pe 6 mai la Ministerul rus al Justiţiei, după cinci ani de încercări în acest sens. Membrii acesteia îl consideră pe reprezentantul Rusiei la NATO, Rogozin, lider informal.

Experţii afirmă că puterea rusă este îngrijorată de manifestările extremiste care iau amploare şi că organizaţia lui Rogozin, constituită încă în 1991, este potrivită pentru a combate naţionalismul radical.

Diplomatul a amintit că organizaţia s-a ocupat de recuperarea prizonierilor capturaţi de ceceni, a militat pentru dreptul la studii în limba rusă în Crimeea şi în statele baltice. Întrebat dacă mişcarea va face parte din Frontul popular anunţat de premierul Vladimir Putin, Rogozin a spus că, deocamdată, nu a primit o asemenea ofertă.

Un poliţist a prevenit, cu preţul vieţii, un atentat kamikaze la Mahacikala, în Caucazul rus, notează Kommersant. Teroristul s-a aruncat în aer în momentul în care i s-au cerut documentele la control. Atentatul a fost comis în apropierea clădirii Direcţiei de afaceri interne din capitala Daghestanului, în ziua în care era aşteptat în vizită ministrul rus de interne Raşid Nurgaliev.

Potrivit unor date preliminare, teroristul era un wahabbit rus, Viktor Dvorakovski, şi fusese trimis de comandantul Ibraghimhalil Daudov, desemnat recent de către Doku Umarov lider al extremiştilor din Daghestan.

„Ziua Victoriei asupra veteranilor”, titrează pe prima pagină Moskovski Komsomoleţ. Tabloidul relatează povestea unui veteran de 87 de ani dintr-un cătun din regiunea Voronej. În timp ce militarii ruşi defilau, pe 9 mai, la parada din Piaţa Roşie, Vasili Zasorin îşi strângea cu grijă toate decoraţiile, pe care le-a trimis printr-un colet …la Kremlin, însoţite de o scrisoare adresată premierului Putin.

Bătrânul aproape orb, invalid de război a protestat în acest fel faţă de indiferenţa autorităţilor locale. În ciuda decretului semnat de Dmitri Medvedev privind asigurarea de locuinţe pentru toţi veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Vasili Zasorin nu a primit un apartament. El locuieşte într-o casă în care curge din tavan şi cad grinzile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.