EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Pakistanul sugerează că Beijingul ar fi interesat de elicopterul secret folosit împotriva lui ben Laden

0

Oficiali pakistanezi au declarat marţi că sunt interesaţi de studierea resturilor elicopterului secret nereperabil pe radar al SUA, abandonat în cursul raidului efectuat de membri ai Navy SEAL asupra casei lui Osama ben Laden, şi au dat de înţeles că şi Beijingul ar fi interesat de acest lucru, informează ABC News.

SUA au cerut deja de la Pakistan restituirea epavei elicopterului. Potrivit declaraţiei unui oficial pakistanez pentru ABC News, şi China ar fi „foarte interesată” să vadă resturile elicopterului. „I-am putea lăsa pe chinezi să arunce o privire”, a afirmat un alt oficial pakistanez.

Un oficial american a precizat că nu ştie dacă pakistanezii au dat Beijingului această posibilitate, dar a precizat că ar fi de-a dreptul „şocat” dacă chinezii nu ar fi primit deja acordul pentru accesul la aeronava deteriorată.

Elicopterul, despre care experţii în aviaţie cred ca ar fi o versiune modificată extrem de secretă a unui elicopter Blackhawk, s-a lovit de un zid în timpul operaţiunii soldate cu uciderea liderului Al Qaida, a declarat Casa Albă.

Membrii US Navy Seal aflaţi în elicopter au încercat să-l distrugă după ce l-au abandonat la sol, dar o porţiune mare din coada aparatului de zbor a supravieţuit exploziei.

În zilele de după raid, secţiunea din coadă şi alte rămăşiţe ale elicopterului – printre care şi o misterioasă pânză asemănătoare unei prelate găsită de copiii din zonă care s-au jucat cu ea – au fost fotografiate în timp ce erau îndepărtate cu un tractor de la locul accidentului.

Potrivit experţilor în aviaţie, configuraţia neobişnuită a rotorului din spate, strania carcasă şi forma generală de pasăre sunt toate indicii că elicopterul a fost foarte mult modificat nu numai pentru a fi silenţios, ci şi pentru a nu putea fi reperat pe radar.

Potenţialele progrese tehnologice obţinute de pe urma formei de pasăre ar putea fi un „cadou foarte apreciat” pentru chinezi, potrivit fostului consilier al Casei Albe în domeniul combaterii terorismului şi consultant pentru ABC News, Richard Clarke. „Pentru că Pakistanul are acces la tehnologia rachetelor din China şi la alte sisteme avansate, Islamabadul este mereu în căutarea unor modalităţi de a oferi Chinei ceva în schimb”, a spus el.

Guvernele chinez şi pakistanez sunt cunoscute pentru relaţia lor apropiată. Luna trecută, şeful guvernului din Punjab, Muhammad Shahbaz Sharif, a efectuat o vizită în China, declarând ulterior presei locale din Pakistan că Beijingul este „cel mai bun prieten al Islamabadului.

Oficialii americani nu au dezvăluit detalii cu privire la aparatul de zbor, dar preşedintele Obama a declarat că a fost o „un elicopter în valoare de 60 de milioane de dolari”, potrivit unei relatări a cotidianului The Washington Post. Deşi preţul pentru un Blackhawk normal variază în funcţie de tip, niciunul nu costă peste 20 de milioane de dolari, potrivit ultimului raport de achiziţii publice al Ministerului Apărării.

În cazul în care li se va permite chinezilor să vadă epava, este posibil să nu fie prima dată când armatei chineze i se oferă o oportunitate de a beneficia din punct de vedere tehnologic de un ghinion al SUA. In 1999, un bombardier american F-117 Nighthawk nereperabil a fost doborât în Serbia şi s-a relatat că epava a fost remisă chinezilor.

Cu peste un deceniu mai târziu, în luna ianuarie a acestui an, primul bombardier nereperabil al Chinei, J-20, a avut un zbor de testare care a atras atenţia internaţională şi a declanşat o dezbatere privind faptul dacă Beijingul a dezvoltat capacităţi de a face nereperabile avioanele pe baza a ceea ce a învăţat de la Nighthawk-ul doborât.

Oficialii militari din Balcani au declarat pentru Associated Press că probabil China şi-a bazat proiectele pe avionul american, dar oficialii chinezi au negat acest lucru în ziarul lor de stat, The Global Times.

Indiferent de originea sa, avionul J-20 ar putea fi prima provocare majoră la adresa superiorităţii aeriene americane din ultimele decenii.

Într-o analiză publicată săptămâna trecută, think tank-ul conservator Jamestown Foundation a concluzionat că J-20 este capabil să rivalizeze cu cel mai bun bombardier american, F-22, în toate privinţele, de la viteză la imposibilitatea de reperare şi până la letalitate.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.