Preţurile produselor de bază pe pieţele internaţionale, în scădere – vezi de ce

0

– Luna mai a debutat cu o scadere generala a preturilor produselor de baza pe pietele internationale, ceea ce reprezinta o corectie a nivelurilor deosebit de ridicate ale acestora, care au condus la diminuarea sensibila a cererii la majoritatea produselor, scrie Andreea PAUL (VASS), consilier de stat al prim-ministrului.

Iata cum sta situatia la urmatoarele categorii de produse:

1. Titei, gaze naturale si produse petroliere

Pretul titeiului a inregistrat cea mai ampla scadere saptamanala din ultimele 29 de luni. Pe termen scurt, se asteapta ca pretul petrolului sa scada in continuare. La titei, trendul a fost accentuat de scaderea pretului pe fondul unei cereri din ce in ce mai scazute (ca urmare a preturilor mari practicate in perioada precedenta) si al majorarii stocurilor de titei in SUA.

Gaze naturale – usoara crestere a preturilor, in contextul unei cresteri a cererii cu 10% in raport cu saptamana anterioara si a diminuarii importurilor din Canada.

Benzina, motorina si pacura – preturi in usoara scadere (cu 1%- 1,5%), datorita scaderii preturilor la materiile prime.

2. Produse agroalimentare

– Grau si porumb – tendinte de scadere a preturilor, pe fondul unei scaderi a preturilor majoritatii materiilor prime alimentare, situatie determinata de climatul economic mondial.

– Ulei si boabe de soia – cotatii in scadere, atat ca urmare a unei cereri mai reduse, cat si a cresterii productiei de soia in America Latina, ceea ce a redus presiunea asupra preturilor.

– Zahar – preturi in scadere, datorita estimarilor de crestere a productiei de zahar in Brazilia (principalul producator si exportator mondial), Thailanda (al doilea mare exportator) si Rusia.

3. Metale pretioase

– Toate cresterile de preturi inregistrate in luna aprilie au fost anulate brusc, in prima saptamana din mai, cand metalele pretioase s-au confruntat cu cele mai drastice corectii de pret inregistrate dupa cele din vara anului 2008.

– Aur – pretul aurului a scazut cu 55 de dolari in doar doua zile, dupa care a revenit spectaculos, inregistrand o crestere medie saptamanala de 0,3%. In Romania s-a inregistrat o crestere cu 0,9% a pretului gramului de aur fin, pana la 136,04 lei datorita unei usoare revigorari a cererii.

– Argint – pretul argintului a scazut cu 16%, datorita vanzarilor in masa realizate pe bursele internationale.

– Platina si paladiu – preturi in scadere cu 0,2% – 2%.

4. Piete valutare

– Moneda americana s-a apreciat cu 2,3% in raport cu euro. Aceasta situatie se datoreaza ingrijorarii pietelor fata de lipsa de progrese din partea Greciei, dupa ce Uniunea Europeana si FMI au alocat 110 miliarde euro (in schimbul unui program dur de austeritate), pentru ca tara sa se poata imprumuta normal pe piata.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.