EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Reinstaurarea de controale frontaliere permanente în Danemarca ar fi inacceptabilă, susţine Joseph Daul

Reinstaurarea de controale frontaliere permanente în Danemarca ar fi inacceptabilă, iar valorile comune europene, precum piaţa unică şi libera circulaţie nu vor putea fi promovate în acest fel, a declarat joi (12 mai), la Strasbourg, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul.

„Este imposibil de construit Europa pe baza egoismului naţional. În schimb, avem nevoie de un sentiment al scopului comun. Este inacceptabil că statele aleg doar lucrurile care le plac din integrarea europeană, dar nu sunt gata să respecte acordurile într-o manieră responsabilă, în spirit de solidaritate.

Cerem Comisiei Europene să analizeze în detaliu abordarea daneză. Dacă Danemarca doreşte să pună în discuţie consensul în Europa în această chestiune, atunci ar trebui să se retragă din Acordul Schengen, caz în care cetăţenii danezi vor simţi imediat dezavantajele. Cerem parlamentului danez să nu aprobe reinstaurarea controalelor permanente la graniţe”, a spus Daul, într-o declaraţie de presă.

Danemarca şi-a anunţat miercuri decizia de a restabili „cât mai rapid” controale permanente la frontierele ei cu Suedia şi Germania. Măsura daneză, ce ar urma să se aplice în termen de două până la trei săptămâni, va însemna controale în principal la graniţa cu Germania, dar şi în porturi şi la capătul podului gigant de la Oresund ce leagă Suedia de Danemarca.

Propunerea reintroducerii controalelor în interiorul Uniunii Europene, apărată recent de Franţa şi Italia, a fost iniţiată de formaţiunea de extremă-dreaptă Partidul Poporului Danez şi de liderul ei, Pia Kjaersgaard, pentru a lupta combate imigraţia ilegală şi criminalitatea organizată.

Posibilitatea reintroducerii temporare, în condiţii excepţionale şi pe o perioadă limitată, a controalelor naţionale în spaţiul Schengen este analizată joi de miniştrii de interne ai ‘Celor 27’. Măsurile propuse în acest sens de executivul UE la 4 mai vizează ”împiedicarea trecerii ilegale a frontierelor externe şi consolidarea unei tradiţii în domeniul azilului şi protecţiei” refugiaţilor.

În ceea ce priveşte protecţia frontierelor, Comisia Europeană sugerează ”instaurarea unui mecanism permanent care să permită o decizie la nivel european privind statele care să reintroducă în mod excepţional controale la frontierele naţionale şi durata acestor controale”.

Mecanismul ar urma să fie utilizat numai ca ultimă soluţie, ”în situaţii cu adevărat critice, până la adoptarea altor măsuri vizând stabilizarea situaţiei” pe tronsonul afectat.

De asemenea, Bruxellesul are în vedere analizarea fezabilităţii creării unui sistem european de gărzi de frontieră şi consolidarea capacităţilor Agenţiei europene pentru managementul operaţional la frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata