Unde este Gaddafi?

0

Alianţa Atlantică a negat că ar încerca să-l ucidă pe liderul libian, Muammar Gaddafi, după ce mai multe avioane ale NATO au bombardat luni spre marţi una din reşedinţele sale din Tripoli, într-una din acţiunile cele mai decisive de la începerea operaţiunilor aeriene.

Autorităţile aliate au subliniat că au fost distruse „trei centre de control şi de comandă” ale armatei libiene, informează miercuri ziarul ABC.

„Nu avem nicio dovadă /dacă este viu sau mort/, nu ştim ce face Gaddafi în acest moment”, a asigurat la o conferinţă de presă la Napoli, generalul de brigadă al aliaţilor, Claudio Gabellini, drept răspuns la întrebările presei. Dictatorul libian nu mai apare de multe zile în public, deşi avioanele NATO au bombardat de mai multe ori reşedintele unde se presupune că locuieşte.

La rândul său, guvernul libian a acuzat NATO că ar fi bombardat un Centru al Copiilor din capitală. NATO nu a confirmat ştirea limitându-se să anunţe, într-un comunicat, distrugerea instalaţiilor de comandă şi control al regimului din apropiere de Tripoli şi alte „obiective pur militare”. Între care, 15 depozite de muniţie din apropiere de Mizdah, un tanc, un centru de comandă şi control din apropiere de Misrata şi depozitele de muniţie din vecinătatea oraşului Syrte.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a promis săptămâna trecută în cadrul reuniunii Grupului de Contact privind Libia desfăşurată la Roma că Alianţa „va intensifica” presiunea militară împotriva regimului.

De când NATO a asumat comanda operaţiunilor militare împotriva Libiei, la 31 martie, forţele aliate au realizat circa 6.000 de misiuni de patrulare aeriană, precum şi 2.372 de misiuni de atac. Luni, de exemplu, forţele aliate au realizat 46 de misiuni de atac, în cadrul celor 146 de patrule aeriene desfăşurate în total.

În timp ce se extinde opinia că o victorie pur militară este imposibilă, cel puţin pe termen scurt, Liga Arabă a anunţat că va desfăşura alături de ONU, Uniunea Europeană (UE), Uniunea Africana (UA) şi Organizaţia Conferinţei Islamice (OCI) o reuniune la Cairo pentru a căuta o soluţionare paşnică. Anunţul a fost făcut de secretarul general adjunct al organizaţiei panarabe, Ahmed bin Heli, în declaraţii făcute presei după o întâlnire cu o delegaţie a UE, prezidată de comisarul adjunct pe probleme de politică şi securitate, Olga Maria Smith, la sediul Ligii din capitala egipteană.

„A sosit momentul să apară proiectul unei soluţionări paşnice pe care au propus-o aceste organizaţii locuitorilor Libiei pentru a trata criza în aspectele sale umanitare şi politice”, a subliniat Bin Heli. „Avem interesul să menţinem unitatea Libiei, motiv pentru care respingem divizarea ei.

Suntem preocupaţi de efectele pe care le-ar putea avea situaţia libiană asupra stabilităţii ţărilor vecine”, a precizat numărul doi al Ligii. Pe de altă parte, Norvegia a respins marţi să acorde azil Galinei Kolotniţka, infirmiera ucraineană a lui Gaddafi. Kolotniţka s-a întors în ţara sa natală şi ar fi în căutarea unei alte destinaţii pentru a evita hărţuielile presei.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.